publicat în: Arhivă

Neo-nazismul este prezent si in Bulgaria – Raport al Ministerului Rus de Externe

Mai multe structuri naționaliste, inclusiv Mișcarea Nationala Bulgara si Uniunea Nationala Bulgara, afiseaza insemne “neo-naziste”, conform unui raport al Ministerului Rus de Externe.

Raportul se numește “Neo-Nazismul: o amenințare pentru drepturile omului, democrație și statul de drept”, și aduce in atentie renașterea “ideologiei lui Adolf Hitler” în unele regiuni europene.

Aceste partide “lupta pentru puritatea rasei bulgare și superioritatea ei asupra altora”.

“Literatura ultranaționalista este populara în țară”, potrivit raportului, citat de publicatia bulgareasca Novinite, care prevede în continuare: “pot fi cumparate la liber “Mein Kampf” de Adolf Hitler, lucrările lui Paul Joseph Goebbels, precum și ale unor naționaliști străini și bulgari și ale unor insi care neaga Holocaustul, cum ar fi Richard Harwood, A. Panayotov, B. Stankov și altii”.

“Vandalismul xenofob din cimitire și atacurile asupra clădirilor religioase au loc regulat. Potrivit presei bulgare, aproximativ 200 de moschei au fost profanate în ultimele două decenii în Bulgaria”, continua textul.

Raportul mai susține că simbolurile naziste, cum ar fi “stegulețele și svasticile” sunt “prezente în mod regulat” pe stadioanele din Bulgaria, iar grupurile de adolescenți și tineri isi “arată in mod deschis afilierea la miscarile neo-naziste”.

Raportul constată si existenta Marsului Lukov (“Lukovmars” în limba bulgară – FOTO), o procesiune cu torțe aprinse în capitala bulgară Sofia, in cinstea Generalului Hristo Lukov, un susținător al alianței Bulgariei cu Germania nazistă în Al Doilea Război Mondial – care desi a fost interzis abia anul trecut de autoritățile locale, a avut loc cu succes în 2015.

Potrivit documentului, mai există, de asemenea, “încercări repetate de glorificare a național-socialismului german și a susținătorilor săi”, iar monumentele figurilor anti-naziste sunt “profanate în mod regulat”, inclusiv cele dedicate soldatilor coalitiei anti-Hitler.