STIRI Biserica atacata | Pristina ameninta cu demolarea Catedralei ortodoxe Hristos Mantuitorul

Eparhia de Raska-Prizren, a Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), a negat acuzațiile conform carora Catedrala neterminata “Hristos Mântuitorul” din Pristina ar fi fost construita ilegal si ar trebui sa fie demolata.

Guvernul (etnicilor albanezi) din Pristina a amenințat că va distruge sectoarele nefinisate ale Catedralei Mântuitorului, conform legii privind legalizarea constructiei, întrucat o cerere pentru registru nu a fost depusa pana pe 5 februarie.

Jurnalul Blic din Pristina a raportat că, împreună cu cererea de legalizare, Biserica Ortodoxa Sarba trebuia sa prezinte un acord din partea Universitatii din Pristina, care a lansat o actiune împotriva Eparhiei, în septembrie 2012, susținând că biserica a fost construita pe un teren care aparținea Universitatii.

Conform Tanjug, construcția Catedralei Mântuitorului a început în 1992, când Pristina era casă pentru 40.000 de sârbi, Biserica neavand decat o singura biserică mică in oras la momentul respectiv, nefiind suficient pentru nevoile credincioșilor, a declarat Episcopia.

Ideea ridicarii bisericii a apartinut episcopului local de Raska-Prizren, apoi Patriarhul Pavle al Bisericii Ortodoxe Sarbe a obtinut acordul deplin al instituțiilor locale, provinciale și sârbe și al administrației Universitatii din Pristina.

Episcopia a subliniat că exista acte cadastrale, care demonstreaza ca afirmația despre presupusa construire ilegala este complet nefondată.

Terenul Catedralei Hristos Mântuitorul este situat in centrul orasului Pristina și este deja înregistrat în cărțile cadastrale, ca apartinand Bisericii Ortdoxe Sarbe. Din acest motiv, speculațiile despre construirea ilegală a bisericii nu sunt întemeiate și constituie o tentativă de abuz politic, a spus Episcopia, intr-un comunicat.

Interpretarea selectivă a legii, în detrimentul Bisericii Ortodoxe Sarbe, tine mai mult de domeniul discriminarii din motive etnice și religioase, decât de oricare alt temei legal, iar cei care sustin ca ridicarea bisericii ar fi fost motivata politic, sunt provocatori rău-voitori.

Orice atac asupra catedralei, va fi considerat un atac deschis asupra Bisericii Ortodoxe Sarbe, ale cărei drepturi sunt reglementate în mod clar, a avertizat Eparhia de Raska-Prizren.

Construcția Catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorului a fost întreruptă în 1999, prin ciocnirile armate cu teroriștii albanezi și in urma bombardamentelor NATO, și nu a fost reluata, intrucat a început persecutarea sârbilor.

De atunci, biserica a fost vizata de atacuri și de profanari din partea albanezilor, în mai multe rânduri, existand, de asemenea, idei despre transformarea acesteia in muzeu memorial, de catre etnicii albanezi, dupa cum informeaza intr-un raport de ultima ora Tanjug.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.