Se tem sa participe la slujba, mai ales cand vad ca a aparut o camera de filmat!

Mitropolitul Porfirie de Zagreb, din Biserica Ortodoxă Sârbă, sustine ca “croații sarbi se tem”.

Aproximativ 30.000 de sârbi trăiesc în Zagreb, dar mulți se tem să se declare public ca atare, de teamă că drepturile lor vor fi amenințate, a declarat, in aceste zile, Mitropolitul de Zagreb și Ljubljana, Porfirie.

Episcopul Porfirie consideră că sosirea in Zagreb a Primului-Ministru sârb, Alexander Vucic, in ziua Intampinarii Domnului (Calendar vechi iulian), sărbătoare națională a Serbiei, a fost o mare încurajare pentru sârbii din Croația.

Mitropolitul Porfirie a explicat ca doar 200-300 de sârbi merg la biserică, duminica. “Motivul este frica. Acest lucru se observa, mai ales cand o camera de filmat apare in biserică. Deci, oamenii încă vin în număr mic, deoarece le este frică sa fie văzuti. Ei se tem sa nu aiba probleme”, a spus Mitropolitul Porfirie.

In plus, Episcopul Porfirie sustine că este bine primit în Croația, în primul rând de sârbii din această țară, dar și de întregul public croat: “Eu sunt de multe ori prezent în oraș, la evenimente, si am fost primit peste tot cu bunătate”.

“Există multe probleme ramase deschise, între Croația și Serbia, care afectează situatia poporului sârb din Croația, si care nu pot fi rezolvate fără dialog. Lipsa de comunicare nu face bine nimanui, iar problemele se adancesc. De asemenea, vizita Primului-Ministru sârb mi se pare a fi o schimbare în relațiile dintre cele două țări”, a conchis Mitropolitul, într-un interviu pentru ziarul Blic.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.