Statul Bulgar, condamnat de CEDO, pentru gestionarea unui conflict cu musulmanii

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat Statul Bulgar privind conflictul dintre susținătorii Partidului naționalist Ataka și musulmanii din fata Moscheii Banya Bashi din Sofia, din anul 2011 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Procesul a fost inițiat de Veli Karaahmed, unul dintre cei răniți în ciocniri.

Curtea de la Strasbourg a condamnat Bulgaria, obligand-o la plata a 3 000 de euro, catre Karaahmed, pentru prejudiciul moral pricinuit, și la acoperirea cheltuielilor de judecată, in valoare de 4 668 euro.

CEDO a constatat o încălcare a articolului 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care stipulează dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie.

Pe 20 mai 2011, peste 100 de membri și simpatizanți ai Partidului naționalist Ataka s-au adunat în afara moscheii amintite, pentru a protesta împotriva zgomotului puternic produs de difuzoarere moscheii.

Demonstrația a devenit violentă și ofițerii de poliție au intervenit, dar nu fusesera luate masuri in justitie, conform publicatiei bulgaresti Novinite.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.