Biserica Rusa vrea sa medieze conflictul intre Biserica Sarba si cea Macedoneana

Mitropolitul Ilarion Alfeyev, al doilea oficial ca rang inalt din Biserica Ortodoxa Rusa, a declarat că Moscova dorește să medieze disputa bisericească între Belgrad și Skopie, conform Agenției de Informații Religioase (VIA).

Biserica Ortodoxă Rusă nu poate recunoaște Biserica Macedoneană Ortodoxă (MPC) unilateral – recunoasterea trebuind să aiba loc la nivelul intregii Ortodoxii, dar suntem gata sa fim mediatori, l-a citat agenția pe mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ruse, care raspunde de afacerile externe bisericesti, ca ar fi spus într-o declarație pentru mass-media din Bulgaria.

El a vizitat recent Sofia, precum și Skopje, unde s-a întâlnit cu Arhiepiscopul Ștefan, liderul Bisericii Macedonene canonic-nerecunoscute, și cu Președintele macedonean Gjorge Ivanov.

Mitropolitul Ilarion a mai vorbit, de asemenea, cu Arhiepiscopul Jovan Vraniskovski de Ohrid, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea, pentru că ar fi deturnat 250.000 de euro (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

MPC l-a caterisit pe Episcopul Jovan, iar Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC) l-a numit exarh sârb de Macedonia.

SPC consideră că Arhiepiscopul Jovan este o victimă politica, din cauza opoziției sale fata de schisma, în timp ce Amnesty International și Freedom House au spus ca el este un prizonier din motive de conștiință, conform Tanjug.

Tanjug informeaza ca, pe 21 decembrie, în timp ce se afla într-o vizită în Macedonia, Mitropolitul Ilarion a solicitat ca Arhiepiscopul Jovan sa fie eliberat.

Între timp, MPC a transmis cererea ca Vraniskovski să fie grațiat, catre șeful statului, dar nu a existat niciun răspuns până în prezent.

Vizita Mitropolitul Ilarion a stârnit dezbateri în Skopje, conform VIA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.