publicat în: Arhivă

Charlie Hebdo: Caricaturistii greci raspund tot prin – caricatura

În spiritul libertății de exprimare și împingând mai departe limitele, așa cum au procedat si caricaturiștii satirici care si-au pierdut viața în tragedia de la sediul publicatiei frantuzesti “Charlie Hebdo” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), caricaturiștii greci au ales să se exprime tot sub forma benzilor animate.

Dimitris Chantzopoulos a ales să comenteze evenimentul, prin simpla reprezentare a unui creion și a unei gume de șters, ca metaforă pentru persoanele care creează, și pentru celelalate, care distrug, informeaza publicatia greceasca NeosKosmos.

O alta caricatura, a lui Ilias Makris, ii prezinta pe patru dintre caricaturiștii uciși în atac, sub forma unor creaturi rele. La intrarea intr-o versiune a Raiului crestin, acestia sunt întâmpinați cu un banner pe care scrie: “Pentru voi, facem o excepție”.

Andreas Petroulakis a descris caricaturistul tradițional, cu un creion sau un stilou, care scrie, insa, cu propriul sau sânge. El a spus: “Caricaturistii sunt copiii obraznici ai iluminarii, iar fundamentalismul religios este copilul răsfățat al întunericului”, pentru publicatia “Protagon”. “Caricaturiștii francezi, care au pierit ieri, nu s-au temut de fundamentalisti. Caricaturiștii din întreaga Europă au inundat presa de astăzi și Internetul, cu schițe îndrăznețe, ca raspuns in fata fricii”.

Petroulakis clarifică faptul că opinia sa nu se opune religiei sau vreunui grup religios, in mod special, ci fanatismului religios orb și extremismului pe care unii il adopta in alimentarea unor astfel de acte oribile.

Unul dintre caricaturiștii uciși în atac, George Wolinski, a fost model pentru mulți dintre greci, participand o data la un festival de benzi animate, in Grecia.

În ciuda pierderii tragice, membrii supravietuitori ai “Charlie Hebdo” si-au găsit puterea de a trece peste aceasta și a publica o noua ediție, pentru miercurea viitoare, cu sprijinul financiar al Fondului Presei Digitale.