Noi descoperiri: Via Dolorosa isi schimba traseul. Pretoriul, in care a fost judecat Iisus, este – Palatul Regelui Irod

Vizitatorii Orașul Vechi al Ierusalimului pot explora, de acum, ramasitele Palatului Regelui Irod, care este si locul in care guvernatorul roman Pilat din Pont l-a cercetat și condamnat pe Iisus din Nazaret la moarte.

Tururile organizate la Muzeul Turnul lui David vor prezenta noile descoperiri si inchisoarea Kishle, ca parte a complexului Turnul lui David (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Deși descoperirea rămășițelor Palatului lui Irod, din Ierusalim, a ocupat in ultima perioada paginile de top ale ziarelor, totusi descoperirile nu sunt surprinzatoare, conform arheologului Universitatii din Carolina de Nord, Jodi Magness.

“Avem alte ramasite ale substructurii palatului lui Irod, iar identificarea sa ca Pretoriu – resedinta si sediu ale guvernatorului roman – nu este noua”, a declarat istoricul Magness, pentru Bible History Daily.

Istoricul evreu Josephus ne spune că palatul complex din Ierusalim, al lui Irod, a început sa existe în ultimul trimestru al primului secol dinaintea erei noastre, cuprinzand un palat cu două aripi, separate de piscine și grădini, și fiind protejat de trei turnuri mari, pe colțul de nord-vest al incintei. Săpăturile efectuate de diferite echipe arheologice, incepand din anii 1960, au descoperit diverse resturi ale substructurii palatului, dar aproape nimic din suprastructura nu a supraviețuit. Într-un capitol din “Lumea lui Iisus și Biserica Primara” (Hendrickson Publishers, 2011), arheologul Shimon Gibson, senior asociat al Institutului Albright, rezumă dovezile arheologice despre complexul Palatului lui Irod, din Ierusalim.

Atenția mass-mediei, care s-a concentrat pe Palatul lui Irod, ca posibila locație a procesului lui Iisus, a coincis mai nou cu deschiderea Muzeului Turnul lui David pentru excursionisti. Pregatirea acestui sit a fost amanata, conform Washington Post, de războaie și de lipsa de finanțare.

O tradiție, datand din perioada medievală, plasa procesul lui Iisus, din Pretoriu, în Cetatea Antonia, in partea de nord-est a Orașului Vechi. Cetatea Antonia, cu toate acestea, ar fi fost prea mica pentru a fi resedinta si sediul guvernatorului; scopul său principal, în plus, era acela de a servi ca turn militar de observație. Consensul stiintific de astăzi asociază camera de judecată, cu Palatul lui Irod, din partea de vest a orasului.

“Palatul lui Irod nu a fost o clădire, a fost un complex”, a declarat Shimon Gibson, pentru Bible History Daily. “Complexul era ideal pentru guvernatorii romani”.

În “Lumea lui Iisus”, Gibson explică faptul ca era foarte posibil ca judecata sa fi avut loc in complexul Palatul lui Irod:

“Aici poate fi, fara nicio îndoială, locul in care Pilat se caza în Ierusalim, în special în timpul festivităților evreiești, stabilindu-se in vechiul Palat al lui Irod, situat in partea de vest a orașului, cunoscut, de asemenea, si sub numele de Pretoriu. Cuvantul “pretoriu” s-ar putea referi la un palat sau la un sediu militar judiciar, dar este probabil că, în Ierusalim, se face referire la întregul complex al palatului, care la nord includea clădiri somptuoase, utilizate în scopuri rezidențiale, iar la sud, baraci militare”.

Pentru pelerinii creștini, identificarea Pretoriului, ca fiind Palatul lui Irod, ar putea schimba traseul urmat de secole in reluarea pașilor lui Iisus, de la procesul Său, pana la Răstignirea Sa. Numit “Via Dolorosa”, sau “Calea Durerilor”, drumul porneste de la Cetatea Antonia și se incheie la Biserica Sfântului Mormânt, punctand alte șapte comemorari de evenimente, care au avut loc pe drumul lui Iisus spre Rastignirea Acestuia pe Golgota.

Deși Via Dolorosa a fost mult timp venerata, directorul Muzeului Turnul lui David, Eilat Lieber, a declarat pentru Washington Post că speră ca creștinii sa faca din complexul Palatului lui Irod, din apropierea Portii Jaffa, o destinație standard.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.