STIRI Bulgaria | Hirotonire de episcop anulata sub presiunea preotilor si credinciosilor

Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare a revenit asupra unei decizii de hirotonire a unui nou episcop, in urma protestelor clericilor si credinciosilor.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare a revenit, in aceste zile, asupra deciziei sale de hirotonire a unui Arhimandrit in treapta de Episcop. Decizia a fost luată sub influența protestelor membrilor clerului și laicilor Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Pe 9 decembrie, Sinodul a prezentat și acceptat recursul Patriarhului bulgar Neofit, potrivit căruia decizia sinodală anterioara, adoptata la sfarsitul lunii noiembrie – privind numirea si hirotonirea Arhimandritului Dionisie (Mishev) pe post de Episcop – trebuie sa fie schimbata.

După luarea deciziei de catre Sinod, Patriarhul Neofit (foto) a ieșit personal in strada si i-a informat pe protestatori despre noua hotarare. În ciuda vremii si a zapezii, aproximativ 150 de persoane -printre care mulți preoți, călugări și stareți de mănăstiri – au manifestat in fata cladirii in care se intrunise Sinodul.

Decizia anterioară, de hirotonire a Arhimandritul Dionisie (Mishev) ca episcop vicar al Mitropoliei de Sofia, a provocat o critică puternică din partea comunității ortodoxe din Bulgaria. Sinodului și Patriarhului le-au fost trimise mai multe mesaje, semnate de mai mult de o mie de oameni. O asemenea solicitare au semnat si calugarii de la Manastirea bulgareasca Zografu, de pe Muntele Athos.

Una dintre plangeri a fost semnata de 14 figuri publice celebre din Bulgaria, printre care se aflau teologi, filosofi, avocați, jurnaliști și academicieni, acestia precizand cateva puncte care ar fi fost incalcate prin hirotonirea Arhimandritului Dionisie ca episcop:

– înțelegerea corectă a Credinței Ortodoxe și pastrarea ordinii Bisericii, bunul simț, virtutea și evlavia. Potrivit autorilor, Arhimandritul Dionisie ar fi incalcat de multe ori tradiția Bisericii și a provocat confuzie în rândul clerului și laicilor. Aici a fost amintita, in primul rand, un amestec cu Ordinul Cavalerilor Assisi Pax. Au fost amintite si unele operațiuni dubioase și financiare ale Arhimandritului, încă neinfirmate;

– candidatul pentru episcopie trebuie să fie de cel puțin trei ani în mănăstire, iar Arhimandritul Dionisie a vietuit ca monah mai putini de atat, in cea mai mare parte ca ucenic;

– candidatul la episcopat trebuie să aiba cel putin varsta de 35 de ani, iar Arhimandritul Dionisie a implinit, in luna septembrie 2014, abia 33 de ani.

Anularea deciziei recente nu este singurul caz in Biserica Ortodoxa Bulgara. Ceva asemanator s-a intamplat si in decembrie 2013 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.