Eye of Sauron – Biserica Ortodoxa reuseste sa dea jos Ochiul lui Sauron, de pe un zgarie-nori

“Eye of Sauron” – o instalatie luminoasa, de pe acoperisul unuia dintre zgârie-norii din Moscova, a fost indepartata in urma criticilor formulate de Biserica Ortodoxa si alte autoritati ale orașului.

Conform publicatiei rusesti Sputnik, Grupul de arta rusesc “Svechenie” planificase instalarea Ochiului sferic gigant – “Ochiul lui Sauron” – pe acoperisul unuia dintre turnurile Moscova-City International Business Center, ca un tribut adus romancierului britanic JRR Tolkien și adaptării de film a operelor sale cele mai celebre: “Stăpânul Inelelor” și “The Hobbit”.

În comunicatul de presă al “Svechenie”, referindu-se la “Eye of Sauron”, grupul declara ca nu se aștepta la o astfel de reacție negativă din partea societății. El a renuntat la instalatie, după ce s-a confruntat cu opozitia.

Ochiul gigant, cu o proiecție de foc pe el – “Ochiul lui Sauron” – trebuia să fie aprins cu o zi înainte de premiera din Rusia, a “The Hobbit: The Battle of the Five Armies.” (Hobbit: Bătălia celor Cinci Armate”). Cladirea, pe care urma sa fie amplasat globul imens, avea o inaltime de 21 de etaje.

Simbolul, insa, facea referire la rau, deoarece aparținea unui lord întunecat, fiind simbolul puterii, la indemana lui Dark Lord Sauron.

Biserica Ortodoxă Rusă a exprimat critici, vizavi de aceasta instalație, spunând că proiectul de artă poate face sa existe consecințe rele in viitor, asupra orasului, intrucat aceasta este un simbol al răului – conform unui raport RIA Novosti.

“Eye of Sauron” este, “în orice caz, un simbol demonic”, a spus Protopopul Vsevolod Chaplin. “Un astfel de simbol al răului, triumfător, pe cea mai inalta pozitie a Moscovei, devenind unul dintre cele mai inalte obiective din oraș… daca este bine sau rău? Mi-e teamă că este, in cea mai mare parte, rău. Nu ar trebui să fim surprinși, dacă ceva nu va merge bine cu orașul, după aceea”, a declarat Chaplin, pentru postul de radio Govorit Moskva.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.