STIRI | Biserica Ortodoxa din Belarus vrea sa devina autocefala

Conform Interfax, episcopii ortodocsi ai Belarusiei au venit cu o inițiativă de castigare a unei mai mari autonomii pentru Biserica Ortodoxă din Belarus, a Patriarhiei Moscovei.

Eparhiile din Belarus i-au cerut capului Bisericii din Belarus, Mitropolitul Pavel de Minsk și Zaslavye (foto), Exarh patriarhal pentru Belarus, sa ii ceara liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, si Sfântului Sinod, “statutul de Biserica auto-guvernată (autocefala), pentru Biserica Ortodoxa a Belarusiei, în cadrul Patriarhiei Moscovei, dupa modelul Letoniei, Republicii Moldova și al Estoniei”- se arata într-o rezoluție adoptată in cadrul unei intalniri recente.

Rezoluția a sugerat, de asemenea, înființarea de noi eparhii în regiunea Minsk-ului.

Biserica Ortodoxă din Belarus are statut de exarhat al Bisericii Ruse. Exarhul și episcopii din Belarus sunt aleși de către Sinodul din Moscova. In prezent, consiliul episcopilor din Biserica Rusă este cel care trebuie sa ia deciziile importante.

Bisericile Ortodoxe ale Patriarhiei Moscovei, auto-guvernate, sunt cele ale: Letoniei, Estoniei, Republicii Moldova, Ucrainei, Chinei și Japoniei, acestea bucurandu-se de mai multă autonomie decât Biserica Belarusiei.