STIRI | Patriarhia Romana ii cere Presedintelui Traian Basescu sa vina cu dovezi

“Faţă de opiniile Domnului Preşedinte Traian Băsescu exprimate într-o emisiune de televiziune în seara zilei de 1 noiembrie 2014 despre o presupusă implicare politică a Bisericii Ortodoxe Române în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România, precizăm:

1. La fiecare moment electoral din România, Patriarhia Română a reafirmat public neutralitatea politică a Bisericii Ortodoxe Române, conform hotărârilor Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericilor Ortodoxe. În acest sens, în ultimul comunicat de presă dat publicității în ziua de 4 august 2014 se precizează: Clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstorește. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi. Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației. De altfel, această atitudine a Bisericii a fost apreciată public de Preşedintele României.

2. Presupusele cazuri de implicare politică partizană a clerului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Române sau Centrelor eparhiale din ţară pentru verificarea celor semnalate şi luarea măsurilor care se impun. Altfel, orice acuzație neprobată este nedreaptă şi contrară poziției oficiale a Bisericii.

3. Restabilirea comuniunii bisericeşti depline dintre Patriarhia Ierusalimului şi Patriarhia Română a avut loc în urma dialogului frăţesc îndelungat dintre delegaţiile celor două Biserici Ortodoxe surori, dialog mediat de Patriarhia Ecumenică. La reuşita acestui dialog a adus o contribuţie şi Domnul Preşedinte Traian Băsescu în timpul vizitei sale oficiale la Ierusalim. Patriarhia Română folosește acest prilej pentru a exprima recunoştinţa ei şi în mod public.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.