Un manuscris bizantin important revine in Muntele Athos

După mai multe decenii, un manuscris bizantin de mare importanta s-a întors in Muntele Athos din Grecia.

Manuscrisul, care a fost furat în 1960 din Mănăstirea Dionisiu din Muntele Athos și a fost cumpărat de la un colecționar privat de la Muzeul Getty din California, în 1983, este expus la Muzeul Bizantin din Atena, in perioada 15 septembrie – 30 octombrie.

Potrivit Ministerului Grec al Culturii, manuscrisul este un codex al celor patru Evanghelii (Tetraevangelion), realizat în Constantinopol, în secolul al 12-lea, și a fost amintit pentru prima dată de Spiridon Lambrou, în opera sa “Catalogul manuscriselor grecești de pe Muntele Athos”.

Creatorul manuscrisului, Teoctist, l-a decorat incantator. Secolul al 12-lea este caracterizat, de altfel, prin producerea de manuscrise ornate, destinate membrilor dinastiei Komnenos sau celor mai importante manastiri din Constantinopol.

Ministerul Culturii a declarat că, printr-un cadru de colaborare semnat în 2011 cu Muzeul Getty, acesta din urma a fost de acord să returneze manuscrisul statului grec.

Dupa expoziție, manuscrisul va fi returnat Mănăstirii Dionisiu din Muntele Athos.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.