Wednesday 15 october 2014

imageMHT si dozimetru MEMORI | Conservarea si restaurarea obiectelor din pergament, piele si textile

Tehnologii si inovatii actuale pentru patrimoniul cultural

În perioada 16-18 octombrie, la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu din Muzeul în aer liber, va avea loc ediţia cu numărul 3 a seminarului şi atelierului internaţional ,,Tehnologii şi inovaţii actuale pentru patrimoniul cultural”. Tema abordată în ediţia din acest an se axează pe ,,Tehnologii avansate pentru diagnosticarea, prezervarea şi managementul artefactelor istorice şi arheologice din pergament, piele şi textile”. Participă 17 lectori din ţări ca Austria, Italia, Norvegia, Ungaria, Marea Britanie, Franţa şi România alături de peste 50 de specialişti români în conservarea şi cercetarea patrimoniului cultural.

Evenimentul este organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Textile Pielărie, sucursala Cercetare Pielărie-Încălţăminte, Bucureşti împreună cu Asociaţia Română ,,Ştiinţa şi Patrimoniu Cultural în Conexiune şi Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor, C.N.M. ASTRA Sibiu.

În atelier vor fi dezbătute pe larg subiecte de interes major din domeniul patrimoniului cultural. Aici va fi prezentat în premieră noul instrument automat denumit ,,imageMHT”. Este vorba despre o ustensilă de ultimă generaţie şi extrem de utilă în studiul bunurilor culturale din pergament şi piele. Totodată, în acelaşi cadru va fi prezentat publicului şi un dozimetru MEMORI, un dispozitiv esenţial în păstrarea îndelungată a bunurilor din patrimoniului cultural.

,,Cei prezenţi la seminar vor avea ocazia să asculte prelegerile susţinute de către lectori din ţară şi din străinătate. Discuţiile se vor axa, printre altele, pe conservarea şi restaurarea bunurilor culturale din pergament, piele şi textile, în contextul dezvoltării tehnicilor şi metodelor de cercetare a patrimoniului cultural.”, a declarat Andrea Bernath, expert conservare bunuri culturale C.N.M. ASTRA.

Cosmin Călinescu / Purtător de cuvânt C.N.M.ASTRA

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile