STIRI | Patriarhul Georgiei cere Turciei sa permita oficierea de slujbe in bisericile georgiene

Cu ceva timp in urma, Catolicosul-Patriarh Ilia al II-lea al Georgiei l-a primit la Patriarhia din Tbilisi pe liderul Departamentului pentru Culte din Turcia, Mehmet Görmez, și i-a cerut acestuia să asigure oportunitatea efectuarii de slujbe in bisericile georgiene de pe teritoriul Turciei, conform jurnalului Gruzia.

Obținerea statutului juridic pentru bisericile georgiene și transferarea acestora către Georgia a mai fost discutata de Catolicosul-Patriarh Ilia al II-lea, în timpul vizitei sale în Turcia, în octombrie 2011. Anterior, el trimisese o scrisoare in acest sens guvernului turc.

“Khakhuli, Ishkhani, Khantsta, Oshki, Otkhta – acestea sunt centre monahale istorice, focare georgiene. Georgienii vin in bisericile din Turcia să le viziteze si sa se roage. Sper ca va fi posibil ca monahii sa slujeasca acolo și sa fie reluata slujirea in ele”, a declarat Patriarhul în cadrul ședinței.

Potrivit patriarhului, comunitatea musulmană din Georgia dispune de toate condițiile necesare, pentru mărturisirea credinței sale; există, de exemplu, 311 moschei active in Georgia. Acest lucru se întâmplă într-o perioada in care nu există biserici georgiene active pe teritoriul Turciei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.