STIRI | Discul Phaistos a fost decriptat?

Discul Phaistos decriptat?

Un artefact din epoca bronzului, care a scăpat nedescifrat timp de peste un secol, pare sa fi fost, in cele din urmă, decodificat, sau cel putin așa susține Gareth Owens, un lingvist de la Institutul Educatiei Tehnologice din Creta.

Într-o discuție TEDxHeraklion din februarie 2014, Owens a prezentat o descifrare a Discului Phaistos, cu o vechime de 3.700 de ani – un disc din lut ars, imprimat cu sute de simboluri. Discul, conform lui Owens, ar fi o rugăciune minoica, adresata unei zeițe-mamă.

Canalele de știri importante, printre care The Greek Reporter, Huffington Post și Discovery News, au acoperit recent rezultatele lui Owens, cu mare fast. Unii experți in scripturi din epoca bronzului, cu toate acestea, s-au declarat neconvinsi de metodologia și concluziile lui Owens. Ei sustin ca datele sunt insuficiente pentru dovedire sau contestare. Owens compara discul cu Rosetta Stone, dar acest lucru este departe de a fi corect. În cele din urmă, datele oferite de Owens se bazează, conform acestora, “pe o stivă de ipoteze neverificabile; concluziile sale sunt nedovedite și nedovedit”.

Discul Phaistos masoara aproximativ 15 cm în diametru și conține, pe ambele părți, simboluri ștampilate într-o formațiune spiralată.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.