STIRI din Egipt – Islam si Politica: Standardizarea predicilor in moschei, impotriva spalarii creierelor

Lupta împotriva Fratiei Musulmane din Egipt are loc, in prezent, si prin supravegherea moscheilor mici din întreaga țară, unde predicatorii incendiari se folosesc de discursurile lor pentru scopuri politice, informeaza agentia Ansa.

Mai multe surse din mass-media au raportat măsuri luate de autorități, în ultimele săptămâni, dar în special in ultimele zile, datorita lunii musulmane a Ramadanului.

La sfârșitul lunii mai, cu câteva zile înainte de a părăsi postul, Președintele în exercițiu Adly Mansour a emis un decret care restricționează tinerea de predici, doar la predicatorii care au fost aprobati, fie de către Marele Imam Al Azhar, Ahmed El-Tayyeb, fie de Ministerul pentru Dotari Religioase (Waqf). Măsura se aplică și spațiilor publice utilizate ca moschei, și afirmă că acestia pot predica, dar trebuie să urmeze directivele ministerului. Oricine s-a dovedit ca încalca decretul, este supus unei pedepse între trei luni și un an de închisoare, precum și unei amenzi mari și unei dublari a sentinței, în cazul recidivei.

Pe parcursul acestor zile, mulți credinciosi islamisti isi petrec noaptea rugându-se și ascultand predici in moschei. Imamul Baheyi a declarat că perioada ar putea servi drept oportunitate pentru cei care doresc să se angajeze în “spalarea creierelor”, dar că autoritățile egiptene au încercat să împiedice acest lucru.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.