STIRI POLITICA: Olanda, raspunzatoare de uciderea a 300 de musulmani bosniaci

Un tribunal de la Haga a decis ieri, 16 iulie 2014, că Olanda se face responsabilă de deportarea a 300 de bărbați și băieți musulmani bosniaci, uciși la Srebrenica de forțele sârbe. Statul olandez nu este responsabil, insa, de moartea a peste 7.000 de alți oameni, uciși, de asemenea, în oraș și în jurul acestuia.

Cei 300 de oameni s-au adăpostit la sediul central al batalionului olandez, Dutchbat. Judecătorul olandez a spus că, în după-amiaza zilei de 13 iulie 1995, Dutchbat nu ar fi trebuit să le permită acestor refugiați să plece, fiind conștient de posibilitatea genocidului ce urma sa fie comis.

Cu toate acestea, chiar dacă soldații olandezi ar fi raportat crimele de război, statul olandez nu poate fi tras la răspundere pentru întregul masacru, deoarece raportarea nu ar fi dus la “o intervenție militară directă a ONU’‘ și astfel, genocidul nu ar fi fost împiedicat.

În ultimele luni, Țărilor de Jos li s-a mai impus compensarea familiilor a trei musulmani, uciși după ce au fost forțați să părăsească o bază militară olandeză ONU, devenind astfel prima țară sancționată pentru comportamentul soldaților săi, într-o misiune sub mandat ONU, conform agentiei ANSA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.