Un avion de pasageri a fost doborat in Ucraina – 298 de morti – dupa ce Kievul a permis traversarea zonei de conflict

Guvernul Ucrainei i-a acuzat pe separatiștii pro-rusi ca au doborat un avion de pasageri al liniilor aeriene malaieziene, în estul Ucrainei, murind toți cei 298 de oameni aflati la bord, mulți dintre ei copii și turiști olandezi.

Rebelii au negat ca au atacat avionul, care se afla pe drumul dinspre Amsterdam spre Kuala Lumpur, dar accidentul este de așteptat să adanceasca si mai mult conflictul intre Est și de Vest.

Ieri, Ambasadorul Rusiei la ONU a respins acuzațiile Statelor Unite privind responsabilitatea asupra doborârii aeronavei Malaysian Airlines MH17, deasupra estului Ucrainei. Vitaly Churkin a dat vina, cu fermitate, pe guvernul ucrainean.

Conform VoR, acesta a declarat: “Este nevoie de o anchetă imparțială, deschisă, asupra a ceea ce s-a întâmplat, fara presiuni privind efectuarea anchetei si alte incercari de pre-judecare a rezultatului acesteia prin declarații generale și insinuări”.

El a solicitat o comisie internațională pentru anchetarea dezastrului. Cu toate acestea, s-a întrebat de ce oare autoritățile aeronautice ale Ucrainei au permis ca un astfel de avion sa traverseze o zona de “ciocniri militare”.

“Este o zonă care a fost folosita pentru lansarea de atacuri impotriva unor ținte civile, fara ca zona sa fie dotata cu sisteme anti-aeriene in functiune. Asigurarea securitatii eficiente a aviației civile în spațiul propriu aerian, este responsabilitatea respectivului stat. Statul trebuie să furnizeze informații în domeniul aviației, pentru siguranța aviației. O lege internationala solicita închiderea la timp a spațiului aerian, acolo unde sunt pericole de zbor. S-ar părea ca nu doar accidentul trebuie sa fie investigat ci, in acelasi timp, măsura în care autoritățile aeronautice ale Ucrainei si-au respectat obligațiile care le reveneau”, a spus el.

Kievul a închis, ulterior, spațiul său aerian, în partea de est a țării. “De ce acest lucru nu s-a intamplat mai devreme, fara sa se mai astepte ca sute de victime să fie ucise?”.

El a cerut reținere din partea autorităților de la Kiev și a spus că, în Donețk și Lugansk, au existat raiduri ale artileriei, precum și lovituri aeriene dezastruoase punitive. El a declarat, pentru Consiliul de Securitate al ONU: “Operațiunea punitivă este din ce în ce mai extinsa, în ceea ce privește distrugerea obiectivelor civile și a infrastructurii. Au fost zeci de civili uciși, precum și sisteme de transport distruse și obiective comunitare și centre medicale. Traiesc mai mult de 4,5 milioane de oameni, in estul Ucrainei, dar nu a avut loc nicio evacuare a civililor, din partea Kievului”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.