STIRI Bulgaria: Apostolul Libertatii – Vasil Levski – eroul national serbat de popor

Ieri, Bulgaria a serbat cea de-a 177-a aniversare de la nașterea eroului național, “Apostolul Libertatii”, Vasil Levski.

Vasil Ivanov Kunchev s-a născut în orașul Karlovo, fiu într-o familie săracă, nevoit sa aibă grijă devreme de viața sa, după moartea tatălui său.

În tinerețe, el s-a alăturat unei obsti monahale, dar a parasit-o pentru a se alatura mișcării bulgare pentru libertate.

La scurt timp după aderarea la prima Legiune bulgara, a dobândit porecla de “Levski” (Leul), după efectuarea unui salt spectaculos peste o groapă. În ochii tovarășilor săi, el a sărit ca un leu. Istoria și legenda povestesc cum, alungat de poliția otomana in mod constant, el reușește să scape folosind inteligența și vicleania proprii.

Este un subiect de admirație pentru alți revoluționari, fiind amintit in poezie și proză. In 1872, el a fost trădat și capturat de către autorități. A fost judecat și spânzurat la marginea Sofiei, pe 19 februarie (stil nou) 1873.

Este ciudat că bulgarii sărbătoresc mai mult nasterea lui – există mai multe explicații pentru acest fenomen, inclusiv vinovăția personală a oamenilor pentru care visele lui Vasil Levski rămân neîmplinite pana si in ziua de astazi, afirma publicatia bulgareasca Novinite.

El a predicat că libertatea bulgarilor ar trebui să vină numai de la oameni, si nicidecum sa fie adusa de o forță din afară, fiindca este de datoria bulgarilor sa obțina egalitatea între ei și cu alte popoare europene.

Președintele bulgar Rossen Plavneliev a participat, ieri, la festivitățile din orașul natal al lui Levski, Karlovo.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.