STIRI Georgia: Lupte ca in filme. Episcopia Armeana, atacata de 50 de barbati. Apel la Biserica Ortodoxa

“In ziua de 19 iulie 2014, un atac premeditat a fost comis impotriva reprezentanților Bisericii Armene din Surb Etchmiadzin, din Tbilisi, motivat de ură etnică și religioasă”, se arata intr-un comunicat al Eparhiei Apostolice Ortodoxe Armene din Georgia.

“În jurul orei 16, un gest provocator a avut loc pe un spatiu adiacent curtii bisericii. După o încercare nereușită de a conduce un vehicul pe terenul adiacent curtii bisericii, o persoană care s-a aratat indignată a început să-i reproșeze unui cleric ca masina proprie ii bloca drumul. Imediat, alti doi barbati, vizibil agresivi, au ajuns la scena desfasurarii atacului si au ajutat la indepartarea vehiculului cu pricina. Preotul a intrat în clădirea administrativă a Episcopiei Armene din Georgia, în timp ce diaconii tineri, care au ramas afara, au auzit cum barbatii foloseau un limbaj vulgar împotriva armenilor. Când acestia au incercat sa protesteze, barbatul din vehicul a coborat, a luat un baston si a continuat să folosească un limbaj obscen, a mai luat o piatră și a încercat să ii loveasca pe reprezentanții Episcopiei Armene. Când oameni din personalul Episcopiei Armene au auzit aceasta, s-au grabit afară, în speranța ca vor calma situația. În acest moment, unul dintre angajații Eparhiei a fost lovit în spate și a urmat o scurta luptă.

După aproximativ două ore de la incident, omul menționat mai sus a mobilizat un grup de aproximativ 50 de bărbați, unii dintre ei fiind dotati cu arme albe. Acești barbati s-au apropiat de biserică și au început să se lupte cu clericii si personalul Episcopiei, folosind un limbaj obscen împotriva armenilor. În acest timp, in biserica, avea loc o ceremonie de botez; participanții la ceremonie au fugit afara din biserica, in urma tipetelor, și au fost agresați de către atacatori. Șocati de situație, femeile și copiii au căutat adăpost în Biserică. Ca urmare a acestui atac, clericii și personalul Episcopiei Armene au suferit mai multe leziuni, în timp ce unuia dintre clerici i-a fost smulsa o cruce, luata de către atacatori.

Cerem autorităților georgiene, care se ocupă cu aplicarea legii, sa clasifice aceste acțiuni și să le investigheze ca pe un act bazat pe ură etnică și religioasă.

Într-o anumită măsură, acest incident este un rezultat al campaniei anti-armene urmărite de către unele surse mass-media și, din păcate, de către unii dintre reprezentanții Bisericii Ortodoxe Georgiene.

Facem apel la mass-media, să se abțină de la răspândirea sentimentelor anti-armene în societate.

Facem apel la ierarhii supremi ai Bisericii Ortodoxe Georgiene, să condamne public orice acțiuni motivate de ura etnică și religioasă și să propovăduiască bunătatea creștină și dragostea.

Noi prețuim stabilitatea internă a Georgiei și relațiile vechi de secole, inter-etnice și inter-religioase, din țară, și îndemnam autoritățile georgiene să ia toate măsurile adecvate pentru a preveni o schismă în societatea georgiană, bazata pe motive etnice și religioase” – se mai arata in comunicatul Eparhiei Apostolice Ortodoxe Armene din Georgia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.