STIRI Irak | Liderii lumii musulmane condamna, in sfarsit, atacurile impotriva crestinilor

Două dintre cele mai importante voci din lumea musulmană au denunțat persecutarea creștinilor din Irak, cazuti în mâinile extremiștilor care au proclamat un califat sub numele de Statul Islamic (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Cea mai explicita condamnare a venit din partea lui Iyad Ameen Madani, Secretarul General al Organizației de Cooperare Islamică (foto), grupul reprezentând 57 de țări și 1,4 miliarde de musulmani, informeaza radioul Vaticanului.

Într-o declarație, el a denunțat în mod oficial “deportarea forțată, sub amenințarea executării”, a creștinilor, numind-o o “crimă care nu poate fi tolerată”. Secretarul general a incercat sa delimiteze, totodata, Islamul, de acțiunile grupului militant cunoscut sub numele de ISIS, spunând că actiunile in cauza “nu au nimic de-a face cu Islamul și cu principiile sale, care fac apel la dreptate, bunătate, corectitudine, libertatea credinței și coexistență”.

Între timp, un cleric de top din Turcia, succesorul spiritual al califatului de sub Imperiul Otoman, a atins si el aceeasi tema, în cadrul unei conferințe de pace a oamenilor de știință islamici, conform Radio Vatican.

Mehmet Gormez a declarat, la adresa ISIS, că “o entitate care nu are justificare legală, nu are autoritatea de a declara război unei grupari politice, in nicio țară sau comunitate”. El a continuat să spuna că musulmanii nu ar trebui să fie ostili față de “oamenii cu opinii diferite, cu valori și convingeri diferite, și sa ii vada drept dușmani”.

Remarcile acestora vin intr-un moment in care liderii creștini din Irak le-au cerut liderilor musulmani din întreaga lume să denunțe violența anti-creștină din țară (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Declararea unui “califat”, de catre militanții islamiști din Irak, nu are legitimitate, iar amenințările lor cu moartea, la adresa crestinilor, reprezinta un pericol pentru civilizatie, a declarat clericul de top din Turcia, succesor al celui mai înalt imam, ultimul calif.

“Astfel de declarații nu au niciun fel de legitimitate”, a zis Mehmet Gormez, șef al Direcției Cultelor, cea mai înaltă autoritate religioasă din Turcia, care, deși o țară majoritar musulmană, a fost un stat secular incepand din anii 1920.

“Din momentul in care califatul a fost abolit… au existat mișcări care credeau că pot atrage laolalta lumea musulmană, prin restabilirea unui califat, dar ele nu au nimic de-a face cu realitatea, fie din punct de vedere politic sau juridic”.

Gormez a spus ca amenințările cu moartea, la adresa non-musulmanilor, făcute de către grupul cunoscut anterior ca Statul Islamic al Irakului și Levantului (ISIL), au fost extrem de dăunătoare. “Declarația făcută împotriva creștinilor, este cu adevărat groaznica”, a declarat acesta pentru Reuters, intr-un interviu citat de Radio Vatican.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.