STIRI Siria | Crestinii din Mhardeh amenintati cu expulzarea fortata, dupa modelul Mosul

Poziția feroce luată de Patriarhul grec-ortodox al Antiohiei și al întregului Răsărit, Ioan X Yazigi, cu privire la intervenția occidentală în Siria, este justificată, în special în lumina informațiilor provenite din Siria de Nord cu privire la încercarea unităților armate islamiste, care fac parte din opoziția siriană, de a izola orașul Mhardeh, orașul natal al Patriarhului Ignatie IV-lea Hazim, și orașul Suqailabiyeh, ambele situate în Hama, în apropiere de intrarea în Munții Alawiti.

Mhardeh și Suqailabiyeh constituie unele dintre cele mai mari aglomerări de creștini grec-ortodocși din Siria, cu o populație estimată la 100.000 de oameni. Ele dețin 12 biserici precum și instituții economice, sociale și educaționale civile și ecleziastice.

Informațiile provenite de la clericii din Mhardeh indică o stare de alertă și o mobilizare generală a oamenilor din cele două orașe, ca urmare a rapoartelor din Hama privind avansarea forțelor islamiste spre cele două orașe și ciocnirile cu liniile de apărare și baricadele înființate de localnicii care incearca sa-si apere vietile și sa previna o repetare a expulzărilor și actelor de răzbunare din Mosul. Informațiile confirmă faptul că locuitorii au reusit sa-i respinga pe atacatorii care au recurs la rachete și artilerie asupra celor două orașe, unde au sunat deja alarmele.

Sursele au confirmat că Patriarhia Ortodoxa are de gand sa-si intesifice reactiile în fața a ceea ce se întâmplă și a marturisit că nu va accepta ca crimele din Mosul sa fie repetate în Mhardeh sau in oricare alt loc. Ea nu va păstra tăcerea privind această problemă și orice tăcere vizavi de epurarea religioasa fără precedent impotriva creștinilor este foarte suspecta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.