Biserica nu este o scoala de religie sau pura teologie

La Messa (liturghia catolica) de ieri dimineata, tinuta in Casa Sfanta Marta, Papa Francisc s-a inspirat, in predica sa, din istoria Sfantului Mucenic Ștefan, pentru a sublinia importanța martiriului – o luptă împotriva diavolului care seamănă ură în inimile oamenilor.

Creștinul care nu-si marturiseste credinta, devine steril. “Nu poti intelege un crestin, fara mărturisire”; “nu suntem o religie a ideilor, o pura teologie, lucruri frumoase, porunci…” Biserica nu este o “Universitate de Religie, ci cei care L-au urmat pe Iisus”. Vorbind despre primul martir al Bisericii, Sfantul Stefan, Papa a zis: “Moartea primului martir al Bisericii, a fost replica exactă a celei a lui Hristos” și este expresia “urii diavolului fata de Hristos”, citeaza Radio Vatican cuvintele Papei.

Ca și Iisus, Ștefan s-a intalnit cu “gelozia liderilor care au încercat să-l elimine. Și el a avut martori mincinoși, o judecată grabita. Stefan i-a avertizat că se opun Duhului Sfânt, așa cum a facut si Iisus, dar acești oameni s-au neliniștit, nu aveau pace în inimile lor. Acești oameni aveau ură în inima lor. De aceea, la auzul cuvintelor lui Ștefan, s-au înfuriat”. “Această ură” – a spus Papa Francisc – “a fost semănata în inimile lor, de diavol. Aceasta este ura diavolului, fata de Hristos”.

Această “luptă între Dumnezeu și diavol”, se recunaoste clar în martiriu. Pe de altă parte, Iisus le-a spus discipolilor săi că trebuie să se bucure sa fie persecutati în Numele Său, intr-una din Fericiri. De aceea, a adăugat Papa, “diavolul nu poate suporta să vadă sfințenia unei Biserici sau sfințenia unei persoane, fără a încerca să facă ceva”. Aceasta este ceea ce face el si cu Stefan, dar Stefan “a murit, ca si Iisus, iertand”.

“Martiriul este traducerea unui cuvânt grecesc care înseamnă, de asemenea, marturisire”, a subliniat Papa. Și, astfel, putem spune că, pentru un creștin, calea este urmarea acestei marturisiri, acestor marturisitori, pe urmele lui Hristos, pentru a da mărturie despre El și, de multe ori, aceasta marturie presupune oferirea vietii. Nu poti înțelege un creștin, fără mărturisire. Nu suntem o religie a ideilor, o pura teologie, lucruri frumoase, porunci. Nu, noi suntem un popor care Ii urmează lui Iisus Hristos și mărturiseste – care doreste să dea mărturie pentru Iisus Hristos – și, uneori, aceasta marturisire duce la oferirea vieților noastre”.

“Marturisirea, fie în viața de zi cu zi, în dificultăți și chiar și în persecuții și moarte, poartă întotdeauna roade. Biserica este roditoare si mamă, atunci când ea este alcatuita din marturisitori ai lui Iisus Hristos. În schimb, când Biserica se închide în sine, atunci când se vede pe sine o scoala de religie, cu multe idei mari, cu altare frumoase, cu multe muzee, cu multe lucruri frumoase, dar ea nu da mărturie, ea devine sterila. Creștinul care nu aduce mărturie, este steril, fără a darui viata primita de la Iisus Hristos”.

Gandindu-se la martiriul lui Ștefan, la persecutarea violenta și la creștinii care fug de persecuție, Papa i-a invitat pe credincioși să se întrebe: “Cum marturisesc eu? Sunt un creștin care Il marturiseste pe Iisus, sau sunt un membru simplu intr-o secta? Sunt roditor, fiindca depun mărturie, sau steril, pentru că mi-e imposibil sa las Duhul Sfant sa mă calauzeasca în vocația mea de creștin?”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.