Siria: Rusia ingrijorata de atacurile jihadistilor impotriva crestinilor armeni din Kessab

In ziua de 21 martie, grupurile extremiste cu legaturi al-Qaeda au lansat atacuri asupra orașului populat de armeni, Kessab, în Siria, în apropiere de granița cu Turcia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Se estimeaza ca aproximativ 2.000 de armeni din orașul Kessab, la granița Siriei cu Turcia, s-au refugiat în Latakia, oraș de coastă, în urma ocuparii orașului, de către forțele jihadiste.

Federatia Revoluționara Armeana (ARF) a raportat o serie de relatari ale martorilor oculari, privind jefuirea și confiscarea caselor armenilor, magazinelor și bisericilor din Kessab. Mai mult de 600 de familii de etnici armeni au fost nevoite sa isi părăsească locuințele din oraș, după ce bandele armate afiliate cu al-Qaeda au pătruns, de pe teritoriul Turciei, si au pus mâna pe acest loc, in urma ciocnirilor cu trupele guvernului sirian, conform radioului Vocea Rusiei. Incursiunea armata a început pe 21 martie, cand rebelii asociati cu Frontul Nusra, Sham al-Islam și Ansar al-Sham au trecut granita dinspre partea turcă. Lunetiștii au vizat populația civilă și au lansat atacuri cu mortiere asupra orașului și satelor din jur. Trupele guvernamentale siriene relateaza ca au încercat să-i împingă înapoi pe atacatori.

Comitetul National-International Armean (ANC-I), într-o declarație scrisă, citata de VoR, a condamnat atacurile și rolul activ al Turciei în complicitatea cu grupurile extremiste în atacurile lor specifice împotriva creștinilor și populațiilor minoritare din Siria. “De luni de zile, am avertizat comunitatea internațională de amenințarea iminenta pe care o reprezintă luptătorii străini extremisti împotriva populației minoritare creștine din Siria”, a menționat declarația ANC-I. “Aceste atacuri dure si neintrerupte împotriva orasului populat de armeni, Kessab, si a satelor din jur, sunt cele mai recente exemple ale acestei violențe încurajata în mod activ de către Turcia vecină”.

Premierul Armeniei, Tigran Sargsyan, a subliniat importanța măsurilor de sprijinire a etnicilor armeni din Siria, după ce situația s-a agravat in tara, la frontiera cu Turcia. Premierul a spus că societatea ar trebui să fie informata cu privire la măsurile luate de guvern, pentru a ajuta la rezolvarea problemelor etniei armene din Siria.

Sargisian a mulțumit guvernului sirian, pentru măsurile luate în această perioadă dificilă, in vederea protejarii armenilor din Kessab.

“Am instruit deja misiunile diplomatice ale Republicii Armenia la ONU, în birourile din New York și Geneva, să solicite agențiilor internaționale care se ocupă cu drepturile omului și problemele minorităților sa abordeze problema securitatii armenilor din Kessab și să garanteze întoarcerea lor în condiții de siguranță, la casele lor”, a spus Sargisian.

Referindu-se la evenimentele din istorie, Sargisian a amintit ca, altă dată, în istorie, în anul 1915, armenii din Kessab erau deportați în două randuri, la Deir ez-Zor și Iordania. Mii dintre ei au murit, cei mai multi dintre acestia în deșerturile din Deir ez-Zor. “Deportarea de astăzi, din Kessab, a armenilor – a treia din istorie – este o provocare mai serioasă privind protecția minorităților naționale”, a declarat Sarigisian, citat de radioul Vocea Rusiei.

Rusia a condamnat si ea actele de terorism și crimele comise împotriva populației pașnice din Siria, în special armene. Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a difuzat, de asemenea, o declarație, vineri, prin care isi exprima îngrijorarea privind atacurile împotriva orașului populat de armeni, Kessab, cu sprijinul artileriei. Acesta a condamnat cu fermitate actele de terorism și alte infracțiuni împotriva civililor, afirmând clar că artileria a pornit de pe teritoriul Turciei. Ministerul a lansat un comunicat, spunând că confruntarile dintre forțele guvernamentale siriene și grupurile armate ilegale s-au intensificat în ultimele zile. Acesta consideră că intensificarea acțiunilor extremiste își propune, de asemenea, sa perturbe procesul de demilitarizare chimica a Siriei.

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a denunțat anterior sprijinirea extremistilor de catre Turcia.

La începutul acestei săptămâni, o delegație a organizațiilor armene-americane, inclusiv Comitetul Național Armean al Americii și reprezentanții religioși au organizat întâlniri la Departamentul de Stat al SUA, îndemnând guvernul SUA să ia măsuri imediate, pentru a pune capăt atacului dur asupra orașului istoric armean Kessab. Delegația a spus: “Statele Unite au o responsabilitate unică de a proteja cetățenii din Kessab, mai ales că o mare parte dintre acestia au familii americane, care doresc cu disperare sa le ofere protecție și adăpost”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.