Fotbalistele au dreptul, de acum, sa poarte valul islamic pe cap

Femeile vor avea dreptul sa poarte vălul islamic în timpul meciurilor oficiale de fotbal, conform unei decizii recente a IFAB (International Football Association Board). IFAB este organismul internațional care determina modificări ale normelor internaționale in fotbal, incepand din anul 1886.

“După o perioada pilot de doi ani, IFAB a cazut de acord că nu exista niciun motiv pentru care purtarea valului islamic să fie interzisă”, a declarat IFAB pentru FIFA (Federația Internațională de Fotbal).

Astfel, s-a dat unda verde utilizarii “vălului islamic in fotbal”, simplu, fara ace sau alte elemente de fixare, care ar putea fi periculoase în ciocnirile din timpul jocului.

Singura restricție, este aceea ca culoarea valului islamic trebuie sa fie aceeasi cu cea a echipamentului de fotbal. Interdicția fusese impusa, anterior, din cauza pericolului pe care acesta l-ar fi reprezentat pentru cap sau gât, dar în 2012, IFAB a decis să accepte solicitarea făcută de către Confederația Asiatică de Fotbal, pornind o perioada de proba de doi ani.

Decizia va da un impuls foarte puternic fotbalului de sex feminin, în țările în care respectul față de tradițiile islamice este deosebit de puternic, cum ar fi Iranul, care în 2012 a fost exclus de la Jocurile Olimpice, din cauza valului islamic. În iunie 2012, echipa iraniana națională de fotbal se afla în Amman, intr-un proces de calificare olimpica, dar arbitrul chinez le-a cerut jucătoarelor să-și scoată valul islamic, pentru respectarea regulilor FIFA. Jucatoarele au refuzat, iar jocul a fost anulat, cu o victorie de 3-0 la penalty, acordata Iordaniei, lăsându-le pe jucătoarele iraniene în lacrimi, în mijlocul terenului, conform Agentiei Ansa. Episoade de acest gen s-au întâmplat de mai multe ori, în ultimii ani, pe terenurile de fotbal din întreaga lume.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.