In Postul Mare: Biserica nu trebuie inteleasa doar ca ierarhie

“Este greșit să înțelegem Biserica doar ca ierarhie: episcopi, preoți, diaconi sau alte persoane care lucrează în Biserică. Biserica este întregul popor al lui Dumnezeu.

Biserica se dezvăluie, atunci când celebrează Sfânta Liturghie în jurul episcopului sau preotului său, iar fiecare are propria sa slujire în cadrul Bisericii. Si un laic, care este botezat, este cineva care are o misiune speciala în Biserică. A fi laic, este de asemenea o misiune, iar noi suntem dedicati acestei misiuni, prin Taina Botezului”.

“Prin urmare, daca în viața Bisericii totul s-ar face numai prin ierarhi sau cler, iar laicii doar ar participa la slujbele divine, acest lucru ar fi foarte periculos pentru viața Bisericii, deoarece cel mai important principiu al existenței Bisericii nu ar mai fi indeplinit: Biserica – o comunitate de credință, popor al lui Dumnezeu, unit în jurul episcopului sau”.

(Adresare a Patriarhului Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii (foto), in “Cuvantul unui pastor” / Patriarhia Moscovei)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.