Biserica Ortodoxa Sarba din Kosovo-Metohija ramane pilonul identitatii sarbe

Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC) din Kosovo-Metohija rămâne pilonul identitatii sârbe, deși este dificil să vorbim de o viață normală a Bisericii, cu două treimi de credincioși ai SPC din provincie încă în exil – a declarat Episcopul Teodosije de Raska-Prizren și Kosovo-Metohija.

“Mulțumesc lui Dumnezeu, lacasurile noastre sfinte sunt in siguranta, pe cat este posibil în acest moment, și vom face totul pentru a asigura supraviețuirea lor pe termen lung”, a spus Episcopul Teodosije.

Protecția lacasurilor noastre sfinte, asigurata de KFOR, a fost de mare importanță în perioada post-război, si ar fi fost foarte greu să le păstram altfel, a spus el.

“Deși protecția este in prezent asigurata de Poliția din Kosovo, si nu se poate compara cu cea KFOR din trecut, nu au existat incidente majore până în prezent, astfel încât chiar și această soluție este mai bună decât sa nu avem nicio protecție”, a spus Teodosije.

KFOR încă asigura Manastirea Visoki Decani, care a fost ținta a patru atacuri armate ale extremiștilor etnici albanezi, a declarat Episcopul Teodosije, adaugand ca etnicii albanezi locali au organizat proteste în afara mănăstirii, cu doar câteva zile în urmă (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Reamintind că teroriștii albanezi din Kosovo-Metohija au distrus aproximativ 150 de biserici și mănăstiri (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), a mai spus el, chiar și după astfel de acte de violență, nimeni nu poate diminua importanța patrimoniului spiritual și cultural sârb din Kosovo-Metohija.

Mănăstirile noastre nu sunt doar monumente, ele sunt comunități de călugări, la a căror viață liturgică sârbii kosovari participă, a spus Episcopul Teodosije.

Astăzi, nu există nimeni in comunitatea internațională, care sa nu vada contribuția Bisericii noastre la spiritualitate și cultură, iar orice tentativă de violență împotriva lacasurilor noastre sfinte ar veni, totodata, în detrimentul etnicilor albanezi din Kosovo, a spus Episcopul Teodosije.

“Pot spune, cu mare recunoștință față de Dumnezeu, ca am reînviat unele parohii goale. Aș dori să menționez Pristina, Vucitrn, Urosevac, Pec, Istok, Djakovica și, desigur, Prizren, unde a avut loc recent reconstrucția frescelor deteriorate, in Biserica Maicii Domnului din Ljevis”, a spus el.

Episcopul Teodosije a mai descris ca fiind foarte promitatoare revigorarea școlii de teologie din Prizren, care are în prezent 37 de elevi și opt profesori, adăugând că se așteaptă ca alte două școli ale Bisericii Ortodoxe Sârbe sa reînvie în 2014.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.