publicat în: Arhivă

S-a spart gheata. Primul Ministru grec viziteaza Athosul

Primul-Ministru grec, Antonis Samaras, a vizitat Muntele Athos, sâmbătă, intrerupand astfel o “traditie tabu” instituita de către membrii partidului său, Noua Democrație.

Dupa publicarea scandalului din jurul Mănăstirii Vatopedi, din 2008 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care este situata în statul monastic autonom grec, niciunul dintre membrii partidului conservator nu a mai efectuat o vizită în regiune. Fostul Prim-Ministru, Kostas Karamanlis, a fost ultimul membru al Partidului Noua Democrație, care a vizitat Peninsula situata în partea de nord a Greciei, în 2006.

După ce Samaras a devenit șef al Guvernului Grec, s-au asteptat unele vizite ale oficialilor guvernamentali in Muntele Sfânt.

Vizita Premierului grec a durat 24 de ore. Samaras a fost așteptat în capitala statului, Karyes, sâmbătă seara, și a plecat din Athos la orele 17:00, ieri.

Premierul a vizitat Mănăstirile Iviron și Simonos Petra, și s-a inchinat la Icoana Maicii Domnului Axion Esti, care se află în biserica primară (Protaton) din orasul capitala. El a avut întâlniri cu societatea monahală, cu reprezentanții celor 20 de mănăstiri și, de asemenea, a abordat probleme cum ar fi regulile fiscale aplicate în regiune.

Samaras a fost insotit de membrii Noii Democrații, Konstantinos Arvanitopoulos, Ministrul Educației și Cultelor, de Theodoros Karaoglou, Ministrul pentru Macedonia și Tracia, precum și de Yiannis Ioannidis, candidat pentru postul de guvernator central al Macedoniei, și Stavros Kalafatis, candidat pentru primaria municipiului Salonic.