publicat în: Arhivă

Persecutarea crestinilor: Coreea de Nord, Egiptul si Siria pe primele locuri

Persecuțiile împotriva creștinilor au crescut în 2013, mai ales în Africa și în țările Primaverii Arabe, conform Indicatorului Mondial al Persecuției, publicat miercuri de Portes Ouvertes (Open Doors), un ONG protestant evanghelic. Indicele anual prezinta o lista cu 50 de țări, in care lumea creștinilor este asuprita. Coreea de Nord se află în fruntea listei, fiind singura tara care merita calificarea de “persecuție totală”. Aceasta este urmata de Somalia și Siria, unde războaiele civile au dat frâu liber milițiilor islamice. Situația s-a deteriorat foarte mult, conform Portes Ouvertes.

Creștinii “au devenit extrem de vulnerabili, din cauza războiului civil și a influenței crescânde a jihadiștilor între forțele de opoziție, fiind supusi unor presiuni legate de credința lor religioasă, în fiecare aspect al vieții”.

Siria se afla este pe primul loc în lume, în ceea ce privește numarul creștinilor uciși (1213, urmată de Nigeria, cu jumătate din acest numar), pe al patrulea în ceea ce privește episoadele violente de persecuție (83) și pe locul trei în ceea ce privește bisericile distruse (78). In plus, războiul civil din Siria “destabilizeaza țările vecine, cum ar fi Irakul și Iordania”, cauzând o “situație, în care întreg Orientul Mijlociu devine tot mai polarizat, cu un Islam tot mai radicalizat”.

O altă țară îngrijoratoare este Egiptul, care s-a aflat constant sub revolte, din 2011, dupa înlăturarea fostului dictator Hosni Mubarak. În 2013, țara piramidelor a fost pe primul loc în lume, în ceea ce privește actele de violență si persecuția (167) și distrugerea sau închiderea bisericilor (492). Situația de pe teren este, insa, mai rea decât pare, conform Ansa.

Un nou intrat in Index, este Republica Centrafricană, care s-a clasat pe locul al 16-lea, ca urmare a violenței “teribile” dezlănțuite după o alianță a rebelilor musulmani care au preluat cea mai mare parte a puterii în țara predominant creștină, într-o lovitură de stat, in martie 2013. “Ca și Mali, anul trecut, Republica Centrafricană arată modul în care o țară relativ stabilă poate aluneca rapid în haos, și modul în care o populație creștina se poate confrunta, dintr-o dată, cu violența la nivel de genocid”, a mai notat ONG-ul.