Antiohia Antica: o noua perspectiva asupra Vechii Antiohii, prin cercetarea umanista digitala (video)

Cercetarea umanista digitala – o cercetare care utilizează tehnologii de calcul de ultimă oră, pentru studierea disciplinelor umaniste – le-a permis cercetatorilor sa examineze structurile politice vechi, cu o perspectivă mai largă.

Astfel, Kristina Neumann, doctorand la Universitatea din Cincinnati, a creat o hartă interactivă care ilustreaza schimbarea relațiilor politice și economice in Vechea Antiohie, de-a lungul timpului, folosind software-ul popular Google Earth.

Cercetarea acesteia, conform unor informatii primite din partea Universitatii din Cincinnati, arata ca Antica Antiohie – un oras sirian, care a jucat un rol esențial în apariția Iudaismului Elenistic și a Creștinismului – a avut o mai mare influență politică timpurie asupra regiunii și o rețeaua de comercializare mai mare decât se crezuse anterior.

Neumann a creat o bază de date extinsă, de monede antiohiene și tezaure de monede din perioada sfarsitului de secol III i.Hr. – inceputul secolului V dupa Hristos, precum și de monede non-antiohiene, descoperite in Antica Antiohie. Baza de date cuprinde informatii despre conditiile descoperirii fiecarei monede, momentul când acestea au fost bătute și în timpul carei domnii a avut loc asta. Apoi, Neumann a importat toate aceste date în Google Earth.

Răspândirea monedei antiohiene, precum și monedele străine găsite in vechea Antiohie, ilustrează cât de bine conectat era orasul antic sirian.

Într-un e-mail adresat Jurnalului de Istorie Biblica, Neumann explica in plus că harta ei vizualizeaza ceea ce oamenii de știință au teoretizat – conectarea puternica a Antiohiei la restul Marii Mediterane. Neumann a observat că monedele antiohiene s-au mutat într-o progresie puternică din oraș și rasarit, de-a lungul râului Orontes, în timpul primului secol î.e.n, pana in secolul I e.n., în timp ce monedele străine excavate in Antiohia proveneau de pe coasta Asiei Mici și din Levantul de Sud. Modelele care apar pe harta lui Neumann ilustreaza influența continuă a Antiohiei asupra anumitor regiuni și orașe, în ciuda absorbției sale în Statul Roman, și că a fost nevoie de mult mai mult pentru ca Roma să poata ține în frâu influența Antiohiei, ca fosta capitala a Regatului Seleucid.

Pe o scară macro, Google Earth a ajutat-o pe cercetatoare să țină cont de un teritoriu vast și de perioade cronologice mari. Se poate, astfel, vedea acoperirea teritoriului Antiohiei în momentul în care romanii intra în zona. Moneda antiohiana arata efectele devenirii unei capitale de provincie in locul unei capitale imperiale.

Pe o scară micro, Google Earth permite o privire mai nuantata asupra orașului și regiunii. Pe diagrama, se observa cu ușurință originea tuturor monedelor străine găsite în 1930, in săpăturile Princeton din Antiohia. Acest lucru arată cât de accesibila a fost Antiohia, pentru coasta mediteraneană de est.

Neumann, care a prezentat, de altfel, concluziile sale si la reuniunea anuala a Institutului de Arheologie al Americii, din Chicago, săptămâna trecută, a fost asistată în cercetarea ei de cercetatorul principal asociat al Universitatii din Cincinnati, John Wallrodt.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.