Relicvele furate din Maalaoula incep sa apara in magazinele on-line

Din cate stiti din editiile noastre anterioare de stiri, in Siria, islamiștii au capturat din nou orasul crestin Maaloula. Ei au luat ca prizoniere 12 călugărițe, în urmă cu două săptămâni, și de atunci acestea se afla în orașul vecin Yabroud. Între timp, interesant este ca magazinele de antichitati on-line au inceput deja sa afiseze oferte cu… relicvele din Maaloula.

Se pare ca islamiștii luptători ai mișcarii Jabhat al-Nusra, care au ocupat din nou orașul, si-au incalcat angajamentul de a nu face rău nimănui sau de a nu distruge locurile sacre ale orașului, afirma radioul Vocea Rusiei.

Ziarul Al Akhbar Liban a raportat cu câteva zile în urmă că mai multe cruci creștine vechi, vase sfinte și statui din Maaloula au fost puse în vânzare pe Internet. Mediatorii care acționează în numele An-Nusra și al Statului Islamic al Irakului și Levantului sunt în căutarea clienților bogați. Relicvele siriene continua sa fie furate de mai mult de doi ani, muzeele importante din întreaga lume detinand deja o “lista roșie” a artefactelor siriene care ar putea “accidental” sa apara pe piață.

UNESCO, de asemenea, pare si ea a fi perfect conștienta de devastarea Maaloula, precum și a orașului sirian vechi, oaza, Palmyra și a zecilor de muzee din orașele siriene. În septembrie, Directorul General al UNESCO, Irina Bokova, s-a întâlnit cu reprezentantul special al ONU pentru Siria, Lakhdar Brahimi,pentru a dezbate problema. Bokova a declarat că lumea trebuie să reacționeze pentru a salva patrimoniul sirian.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.