Human Rights Watch ii acuza pe rebelii sirieni de executarea civililor (video)

Human Rights Watch (observatorii pentru drepturile omului) ii acuză pe rebelii sirieni de executarea civililor. Potrivit raportului organizației, 46 de non-combatanți din localitatea crestina Sadadwere au fost uciși la sfârșitul lunii octombrie, printre acestia aflandu-se 14 femei și 2 copii. Militanții nu i-au lăsat pe locuitori sa părăsească zona, în timpul luptelor. În cel puțin un caz, luptătorii s-ar fi folosit de rezidentii locali ca scut uman. Lama Fakih, un cercetator al Human Rights Watch in Siria și Liban, a oferit mai multe detalii radioului Vocea Rusiei, in cadrul unui interviu luat in ultimele ore.

Raportul sustine ca militantii nu i-au lasat pe cetățeni sa părăsească zona, în timpul luptelor. Sunt dese cazurile in care localnicii sunt impinsi in prima linie, în timpul războiului actual din Siria?

Este pentru prima dată cand Human Rights Watch a demonstrat prin documente faptul că unele grupuri de opoziție i-au pus în pericol pe civili, refuzandu-le acestora dreptul de a-și părăsi locuințele lor și punandu-i in pericol. Grupurile de opoziție, ca și guvernul sirian, au responsabilitatea de a se asigura că sunt luate toate măsurile de precauție, astfel incat sa existe siguranta ca civilii nu sunt afectati de lupte. Am constatat, de asemenea, în cursul acestui atac, care a avut loc intre 21 si 28 octombrie, că opoziția, în unele cazuri, chiar i-a vizat pe civili. Noi credem că ei au executat șase locuitori ai suburbiilor, precum și patru persoane care au fost combatanți și erau luati prizonieri, fapt care, de asemenea, reprezinta o încălcare a legilor războiului.

Lama, spune-mi, incidentul recent din Sadad este considerat unul dintre cazurile cele mai scandaloase, de cand a izbucnit războiul în Siria? Sau este doar unul dintr-o listă întreagă de astfel de incidente?

Din păcate, nu este prima dată când am documentat astfel de abuzuri în timpul operațiunilor la sol. În octombrie, am eliberat un raport care reflecta modul în care unele grupuri de opoziție, în cursul unei bătălii din Latakia, au ucis peste 190 de locuitori ai mai multor sate. De asemenea, am documentat modul în care, de exemplu, forțele pro-guvernamentale din Bayda și Baniyas, Tartus a executat, de asemenea, aproape 250 de persoane în timpul operațiunilor la sol.

Acestea sunt cifre destul de mari, nu?

Asa este! Din păcate, am văzut crime ilegale, executii fără discernământ, în alte bătălii terestre. Acesta este motivul pentru care vom continua să facem apel la Consiliul de Securitate al ONU, pentru a se prezenta situația din Siria Curtii Penale Internaționale, ca o descurajare pentru cei care comit astfel de abuzuri.

In articolul de fata puteti urmari un material video cu relatari legate de profanarea unei biserici ortodoxe istorice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.