Primul Ministru turc isi schimba brusc opinia vizavi de Cipru, dupa discutii in Sankt Petersburg

Primul-Ministru turc Recep Tayyip Erdogan, care provocase anterior o multime de reactii, atunci când a spus ca “Nu există nicio țară numită Cipru”, acum spune ca ea există și că ea chiar trebuie să fie una.

Erdogan a cerut implicarea a trei puteri pentru garantarea Ciprului – Grecia, Turcia și Regatul Unit – în negocieri, pentru un acord de pace, adăugând că scopul tuturor părților trebuie să fie crearea “unui Cipru”.

“[Noi] trebuie să luam parte la acest efort și sa rezolvam aceasta problema veche”, a spus Erdogan, după o întâlnire cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, în Sankt Petersburg, unde s-a aflat într-o vizită bilaterală. El a spus ca reprezentanții nu trebuie să părăsească sala de negociere “până când nu se găsește o soluție”. Cu toate acestea, nu a oferit si solutii.

“Pentru a rezolva problema, trebuie sa o abordam cu onestitate și sa lasam deoparte orice precondiții”, a spus Erdogan, fără a explica in mod clar la ce se refera.

Oficialii ciprioți nu au fost impresionați de ceea ce a spus acesta. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Christos Stylianides, a declarat că problema adoptarii unui comunicat comun “nu este pur și simplu o chestiune de procedura, ci de substanță”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.