Biserica din Bogdan Voda: CEDO acuza Statul Roman de tergiversarea procedurilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat in aceste zile Statul Român, pentru tergiversarea executarii hotărârii judecătoreşti conform căreia greco-catolicii din Bogdan Vodă (Maramureş) ar avea dreptul sa se roage în biserica din localitate (foto).

“În cazul Bogdan Voda Greek-Catholic Parish v. Romania (2627/2004), Curtea a găsit Statul Român vinovat că a încălcat Articolul 6 § 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil şi în termen rezonabil de către o instanţă independentă şi imparţială, Curtea reiterând totodată faptul că executarea unei hotărâri definitive pronunţate de orice instanţă trebuie privită ca o parte integrantă a “procesului” în sensul articolului 6 din Convenţie. În dispozitivul hotărârii, Curtea Europeana solicită ca Statul să întreprindă toate măsurile care se impun pentru a asista parohia greco-catolică Bogdan Vodă în aplicarea, în cel mai scurt timp posibil, a hotărârii judecătoreşti din 29 ianuarie 1998 a Curţii de Apel Cluj, conform căreia greco-catolicii pot intra în biserică. Curtea observă de asemenea că instituţiile Statului Român au eşuat în a acorda sprijinul necesar punerii în executare a hotărârii judecătoreşti şi nu au cercetat nerespectarea acesteia” – se arata intr-un comunicat de presa al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.