Cooperativele, o amintire din copilarie. Omogenizare, sau egalitatea diferentelor? Curajul ramanerii pe piata
În contextul crizei actuale, în special în ceea ce privește piața forței de muncă, Papa încurajează modelul de “cooperativă”, care garantează egalitatea “diferențelor”, recomandand un profit mai mic, dar mai multe locuri de muncă.
Papa Francis s-a adresat participanților la cea de-a treia editie a Conferintei Doctrinei Sociale a Bisericii (Verona, 20-24 noiembrie), într-un mesaj video, in care a aratat importanța pe care acesta o acordă punerii în aplicare a învățăturii sociale a Bisericii.
Tema conferinței a fost “Mai putina inegalitate, mai multe diferențe”.
Papa a apelat la imaginea sferei și a poligonului: “Sfera poate reprezenta omogenitatea, ca un fel de globalizare: ea este buna, egala cu sine însași pe toate partile. Poligonul poate avea o formă similară cu sfera, mai ales atunci cand este compus din mai multe laturi”. “Mi-a plăcut să-mi imaginez umanitatea ca un poligon, ale cărui multiple laturi sunt componente ale pluralitatii, o familie umană. Aceasta este o globalizare adevărata”, a observat Papa.
Papa a remarcat faptul că lumea “cooperativei” este “drumul spre egalitate, dar nu spre omogenitate, ci spre egalitatea diferențelor”.
Ar fi bine ca, crizei, sa i se raspunda “cu un profit redus, dar macar am salvat nivelul ocupării forței de muncă”: “Lucrarea este prea importanta. Munca și demnitatea merg mână în mână”, și de aceea este mai bine “să se miște încet, dar sigur”, a recomandat Papa.
“Cine lucrează în economie și în finanțe este atras de profit și, dacă nu este atent, el a început să slujeasca acelui profit, devenind sclavul banilor”.
Acesta a menționat necesitatea “curajului” și “credinței” de a “rămâne pe piață, punând demnitatea in centrul persoanei, si nu idolul banului”. Printre cuvintele cheie ale învățăturii sociale, se afla si “solidaritatea”, acum pe cale de a fi “eliminata din dicționar”, ca “un cuvânt nepotrivit, aproape un cuvânt murdar al economiei și pieței”, s-a plâns Papa.
El s-a mai referit la situația tinerilor și bătrânilor: astăzi, “tinerii și bătrânii sunt exclusi, deoarece ei nu îndeplinesc logica producției, într-o viziune funcțională a societății, ei nu servesc niciunui criteriu de investiție utilă”. Cu toate acestea, Papa a recomandat “să nu uităm că fiecare dintre ei duc cu ei o mare bogatie: “tinerii sunt puterea de a merge mai departe, persoanele în vârstă sunt memoria poporului”, înțelepciunea.
“Un popor care nu are grijă de tineri si de cei batrani, nu are niciun viitor”. În acest caz, “vom ipoteca viitorul”, a avertizat Papa: “dacă nu se rezolvă rapid, aceasta problema devine certitudinea unui viitor prea slab sau a unui non-viitor”.