publicat în: Arhivă

Atentat asupra episcopului ortodox Anba Makarios. Rafale de gloante, urmariri si distrugerea casei in care s-a refugiat

Episcopul Anba Makarios din Minya a fost ținta unui atentat ramas fara succes, în această dimineață. Episcopul conducea in orașul El-Sario din Abu Qorqas, provincia Minya, când asupra masinii sale s-a tras o rafala de gloanțe, de catre mai multe persoane neidentificate.

Șoferul Episcopului a reusit sa conduca mai departe și l-a adus pe episcop la domiciliul unui ortodox copt din localitate, unde acesta s-a refugiat. Cei ce au tras focurile au inconjurat, insa, casa coptului și au tras asupra acesteia, mai mult de 90 de minute, provocand pagube masive ferestrelor, ușilor și pereților.

Fortele de Securitate din Minya au fost contactate imediat, dar au sosit la fata locului abia la 90 de minute dupa incetarea focului.

Șeful securității din Minya a declarat pentru mass-media ca musulmanii din sat au fost supărați, crezand că episcopul a venit sa redeschida Biserica Sfantul Mihail, singura biserica copta din sat, închisa în urmă cu 10 ani din motive de securitate.

“Cu alte cuvinte”, a declarat activistul copt Mark Ebeid, “musulmanii erau furiosi pentru că, prin prezenta unei biserici in sat și a poliției, ar avea probleme, asa incat copții trebuie să ramana fara slujbe si rugaciuni, doar pentru ca musulmanii sa fie potoliti”.

Grupul aparator al drepturilor Uniunii Tineretului Copt Maspero a emis o declarație in această după-amiază, oficialii avertizand despre răspândirea războiului de gherilă extremist condus de membrii Fratiei Musulmane împotriva creștinilor. Grupul a spus ca ceea ce s-a intamplat astazi a fost o tentativă de asasinat, si nicidecum asa cum a susținut Poliția din Minya, ca musulmanii ar fi tras focurile in aer.

Grupul a solicitat, prin urmare, o anchetă imediată privind comportamentul serviciilor de securitate din Minya, nu numai din cauza răspunsului lor lent la apelul de urgență al episcopului, ci si pentru atitudinea lor generala fata de copti: față de incendierea caselor acestora, in localitatea Zakaria (vezi ARHIVA) și expulzarea unei familii creștine din sat.

Grupul le-a cerut, Primului-Ministru si Presedintelui, sa stopeze violențele sistematice împotriva creștinilor.

In Provincia Minya, peste 20 de biserici au fost jefuite și incendiate. Fratia Musulmana din Egipt și din străinătate, în special din Marea Britanie, a lansat amenințări teroriste de asasinat la adresa mai multor figuri publice, printre care se numara si Papa copt Tawadros al II-lea.