Sarbatoarea Navrati: peste 100 de morti, intr-o busculada pe un pod de langa un templu din India

Cel puțin 109 persoane au fost ucise și peste alte 100 ranite, într-o busculadă, ieri, în timpul festivităților Navratri, lângă un templu din cartierul Datia, din Madhya Pradesh, India.

Busculada a fost declansata de un zvon despre prabusirea unui pod, pe care credinciosii se aflau, peste un rau.

Templul este situat într-o pădure deasă, pe malul râului Sindh. Rapoartele arata ca cel puțin 25.000 de oameni se aflau pe podul in cauza, atunci cand s-a declansat panica.

Navrati este un festival închinat zeitatii hinduse Durga. Cuvântul Navrati înseamnă “Nouă Nopți”, în limba sanscrită. În timpul acestor nouă nopți și zece zile, noua forme de Shakti/Devi sunt venerate (însemnând “Putere” sau “Imputernicire”, este energia cosmică primordială și reprezintă forțele dinamice care misca totul in întregul Univers, în Hinduism. Shakti este conceptul sau personificarea puterii creatoare divine feminine, uneori menționată ca “Marea Mama Divina”, în Hinduism. Pe plan pământesc, Shakti se manifestă cel mai activ prin întruchiparea femeii și creativitate/fertilitate, deși este, de asemenea, prezenta la bărbați, într-o forma potențiala, nemanifestata, sustine Hinduismul). A zecea zi este denumita Vijayadashami sau “Dussehra”. Navratri este un festival de importanță majoră și este sărbătorit cu mare zel, peste tot in India.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.