Patriarhul Irinej: relatiile inter-religioase din Serbia sunt armonioase!

Șeful Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), Patriarhul Irineu, a descris relațiile inter-religioase din Serbia ca fiind “armonioase”.

Saptamana trecuta, Irineu a condus o delegație sârbă, religioasa si de stat, într-o vizită de câteva zile în Jakarta, Indonezia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

El a mulțumit Indoneziei pentru ca a refuzat sa recunoasca declarația de independenta unilaterala a etnicilor albanezi din Kosovo, și a declarat că Kosovo a fost pământul sfânt al Serbiei, cu peste 1.500 de biserici și mănăstiri.

Patriarhul și gazdele sale indoneziene “au fost de acord că conflictele religioase apar atunci cand politicienii încălca problemele religioase”, potrivit agenției de știri Tanjug.

Irineu a încheiat vizita sa, spunând că delegația sârbă a trait o mare plăcere prin aceasta vizita in “țara minunată și binecuvântată Indonezia, și in mijlocul poporului ei”.

Delegația sârbă a vizitat, în Jakarta, si cea mai mare organizație islamică din Indonezia, Nahdlatul Ulama, condusă de Said Aqil Siradj (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În cadrul vizitei la Nahdlatul Ulama, șeful Comunității Islamice din Serbia, muftiul Adem Zilkić, a spus că au existat “mai mult de 45 de comunități naționale și șapte lacasuri de cult tradiționale și comunități religioase in Serbia”.

“Comunitatea islamică acționează ca o comunitate religioasă tradițională și este egala cu alte Biserici și comunități in statut”, a declarat el.

“Relațiile religioase din Serbia nu au fost niciodată mai bune, iar musulmanii s-au trezit de ambele părți ale frontierei stabilite forțat atunci când Kosovo și-a declarat unilateral independența”, a spus el.

“Problemele din Kosovo nu sunt religioase, ci au un caracter național”, a subliniat el. El si-a sfătuit gazdele indoneziene “sa utilizeze prudență și să nu accepte independența, declarată unilateral de Kosovo, cu ușurință”.

Ca musulman, acesta a mai cerut oficialilor din Nahdlatul Ulama sa sprijine guvernul sarb în menținerea unei perspective coerente în ceea ce privește Kosovo, intrucat musulmanii nu ar trebui să trăiască de o parte si de alta a frontierei”, a mai fost citat Zilkić.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.