publicat în: Arhivă

Papa Francisc: Unde nu exista munca, nu exista nici demnitate

Vorbind in fata a aproximativ 20.000 de lucrători si someri, in capitala Sardiniei, Cagliari, Papa a rostit zilele trecute cateva cuvinte de speranță, pentru cei care se luptă pentru a-si castiga traiul zilnic.

“Este ușor să sfatuiesti pe cineva sa nu-si piarda speranta”, a spus el, “dar eu ma adresez celor care au de lucru, și celor care nu au; permiteți-mi să vă spun: Nu vă lăsați robiti de speranță”.

Și, folosind un ton puternic, acesta a denuntat ceea ce el a numit “idolatria mare” a omului, fata de bani, in afaceri, transmitand un mesaj de speranta somerilor loviti de criza economică, într-una din cele mai sărace regiuni ale Italiei.

Francisc a lăsat deoparte discursul pregatit initial, și le-a vorbit liber celor de fata, asigurandu-i ca știe bine ce înseamnă să suferi in timpul unei crize financiare. El a amintit că părinții săi, italieni, care au emigrat în Argentina înainte ca el sa se nasca, vorbeau despre asta, adesea, acasa.

Și, a continuat el, “este ușor pentru un preot să vină și să le spună celor săraci să aibă curaj”, dar i-a asigurat pe cei prezenți că stie ce inseamna asta cu adevarat, si stie ca “acolo unde nu există munca, nu există nici demnitate”. El a sustinut ca problemele din Sardinia nu sunt unice pe insulă, ci sunt rezultatul unui sistem economic global, care are în centrul lui un idol numit ban”.