Papa Francisc: Unde nu exista munca, nu exista nici demnitate

Vorbind in fata a aproximativ 20.000 de lucrători si someri, in capitala Sardiniei, Cagliari, Papa a rostit zilele trecute cateva cuvinte de speranță, pentru cei care se luptă pentru a-si castiga traiul zilnic.

“Este ușor să sfatuiesti pe cineva sa nu-si piarda speranta”, a spus el, “dar eu ma adresez celor care au de lucru, și celor care nu au; permiteți-mi să vă spun: Nu vă lăsați robiti de speranță”.

Și, folosind un ton puternic, acesta a denuntat ceea ce el a numit “idolatria mare” a omului, fata de bani, in afaceri, transmitand un mesaj de speranta somerilor loviti de criza economică, într-una din cele mai sărace regiuni ale Italiei.

Francisc a lăsat deoparte discursul pregatit initial, și le-a vorbit liber celor de fata, asigurandu-i ca știe bine ce înseamnă să suferi in timpul unei crize financiare. El a amintit că părinții săi, italieni, care au emigrat în Argentina înainte ca el sa se nasca, vorbeau despre asta, adesea, acasa.

Și, a continuat el, “este ușor pentru un preot să vină și să le spună celor săraci să aibă curaj”, dar i-a asigurat pe cei prezenți că stie ce inseamna asta cu adevarat, si stie ca “acolo unde nu există munca, nu există nici demnitate”. El a sustinut ca problemele din Sardinia nu sunt unice pe insulă, ci sunt rezultatul unui sistem economic global, care are în centrul lui un idol numit ban”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.