Stare de tensiune extrema in satul Zakaria. 6 crestini au fost expulzati

O serie de violențe indreptate împotriva creștinilor egipteni au izbucnit ieri, în satul Zakaria, situat în provincia Egiptului Superior, Minya. Zakaria are o populație de 4000 de oameni, împărțita în mod egal în creștini și musulmani.

Violențele au izbucnit după ce o familie de musulmani l-a acuzat pe Kirollos Sabet, in varsta de 22 de ani, ca ar avea o relație ascunsa cu o femeie musulmană de aceeasi varsta.

Potrivit unei declarații a lui Anba Macarie, Episcop de Minya, sătenii musulmani s-au deplasat la locuinta familiei Sabet, au jefuit-o și apoi au distrus-o, jefuind si un depozit de aparatura electrica din apropiere. Forțele de securitate au ajuns în sat, pentru a restabili ordinea, dar musulmanii deja treceau pe la casele copților si aruncau cu pietre, cerand răzbunare.

Sub supravegherea generalului maior Osama Metwally, director de securitate al Minya, a avut loc o întâlnire de “reconciliere”, in aceeasi zi, în prezența capilor familiilor musulmane și creștine din regiune, a mai multi primari și a familiilor in cauza. Niciun reprezentant al Bisericii nu a fost prezent. Reuniunea a decis că Sabet urmeaza sa plătească suma de 300.000 de lire egiptene, iar femeia musulmană 150.000 de lire egiptene, pentru că s-a întâlnit de bună voie cu barbatul. Dar, pentru că femeia este săraca și nu poate plăti suma, s-a decis să se adauge amenda celei destinate barbatului. Sabet și familia sa au protestat această decizie a arbitrilor, asa incat… s-a decis expulzarea lui Sabet și a celor cinci frați ai sai, din sat.

Episcopul avertizează că sătenii musulmani sunt în prezent in sat, strigand impotriva copților, chemand la incendierea bisericilor acestora, a caselor și magazinelor. “O stare de tensiune extremă predomină în satul Zakaria și se răspândește în satele vecine, ceea ce ar putea duce la un nou val de violențe împotriva copților”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.