Schimbarea la Fata. Traditii din Bulgaria. Preobrajenie – de ce trebuie sa te temi sa gusti astazi – mure?

Astazi, 6 august, la fel ca si romanii, Biserica Ortodoxă Bulgară sărbătorește Schimbarea la Față a Mantuitorului nostru Iisus Hristos (Sveto Preobrajenie Gospodne).

Potrivit Bisericii, aceasta este ziua în care Hristos a întărit credința Ucenicilor Sai în originea sa sfântă, prin Schimbarea la Fata sub ochii lui Petru, Iacob și Ioan.

Preobrajenie începe in post, cu dezlegare la peste (consumarea pestelui este permisa astazi, bineinteles pentru cei care postesc). În această zi, oamenii aleg dintre primii struguri si ii ofera rudelor și vecinilor. Potrivit credințelor folclorice din Bulgaria, Preobrajenie – Schimbarea la Fata – “reprezinta transformarea verii” și începutul apropierii toamnei și, respectiv, a vremii reci.

Bulgarii ortodocsi duc, de asemenea, struguri la biserică, pentru a-i sfinți și pentru a-i darui, un gest care ii asigura de sănătate și de fertilitate în cursul anului viitor. Oamenii cred că, atunci când Dumnezeu a creat strugurii, diavolul a făcut murele, numite de popor “strugurii diavolului”. Diavolul a făcut astfel încât acestea sa se coaca mai devreme decat strugurii. Acesta este si motivul pentru care “aduce ghinion” sa mănânci mure de Preobrajenie (Schimbarea la Fata). Cei mai buni crestini gusta mai intai din primul rod al lui Dumnezeu și abia mai apoi pot mânca mure fără frică.

Conform credinței populare bulgare, în această zi, cerul se deschide și, dacă vedeti acest lucru, toate dorintele voastre vor deveni realitate. Iar dacă cineva este bolnav, dar va manca fructe uscate și va bea apă – va fi vindecat de boala.

Ritualurile pline de culoare, legate de Schimbarea la Fata – Preobrajenie – sunt încă în viață în cătunele și satele din Bulgaria. În această zi, sunt organizate târguri și trocuri de animale și bunuri. În trecut, fetele nemăritate și bărbații isi puneau la cale nuntile.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.