publicat în: Arhivă

Bisericile egiptene, bucuroase de rasturnarea guvernului islamist

Șeful Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt, Papa Tawadros al II-lea, a lăudat campania care a dus la alungarea Președintelui țării, lider al Frăției Musulmane, Mohamed Morsi.

Papa Tawadros, liderul celei mai mari minoritati religioase din Egipt, a declarat că poporul egiptean și-a recapatat “revoluția furata” – o referire la modul în care Primăvara arabă a anului 2011 a condus la guvernul islamist din ce în ce mai extremist.

“Este minunat sa vedem poporul egiptean recuperandu-si revoluția furata, într-un mod civilizat, cu mare jertfa din partea tinerilor. Mă rog pentru toți oamenii din Egipt”, a mai spus el.

Episcopul anglican din Egipt, Dr. Mouneer Hanna Anis, a salutat, de asemenea, răsturnarea regimului, spunand că a fost o veste bună pentru creștinii din țara majoritar musulmană. “In cele din urma, Egiptul este liber de sub legile opresive ale Frăției Musulmane”, a spus el.

Seful Bisericii Ortodoxe Copte din Regatul Unit, Episcopul Angaelos, a avertizat, insa, că prima prioritate a Egiptului ar trebui sa fie, acum, reconcilierea și unitatea. El le-a cerut liderilor noi ai țării sa rezolve urmarile anilor de fragmentare, de neîncredere, de mânie și resentimentele nascute.

“Următoarele săptămâni și luni vor fi cruciale, fiind nevoie de sustinerea fiecărui egiptean, în termenii unitatii și colaborarii pentru binele comun”, a mai spus el.