Guvernul ucrainean ofera spre folosinta Bisericii proprietatile Lavrei din Kiev

Guvernul ucrainean a decis să ofere Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), pentru uz gratuit, 75 de proprietati ale rezervei naționale, pastrate in Manastirea Lavra Peșterilor din Kiev, a Adormirii Maicii Domnului, conform unui raport al ministrului culturii, Leonid Novohatko. Decretul a fost aprobat in ședința Cabinetului, conform Ria Novosti.

Legislația mai prevede, de asemenea, si un efect invers: statul isi poate lua inapoi proprietatea, în cazul în care “comunitatea religioasă o exploateaza incorect”.

În conformitate cu decizia actuală a Guvernului, costurile de întreținere ale proprietatilor sunt, de acum, în întregime, încredințate comunității religioase.

Lavra Pesterilor din Kiev, cea mai mare manastire ortodoxa a Ucrainei, a fost fondată în anul 1051. În anul 1159, ea a primit titlul de “Lavra”.

Decizia de conservare istorico-culturala de catre stat a monumentelor din Lavra Kievului a fost luata în anul 1926. În 1988, complexul de clădiri și construcțiile Peșterilor din Departare au fost date în folosință Bisericii Ortodoxe Ucrainene (din Patriarhia Moscovei), iar în 1990, complexul Pesterilor din Apropiere a fost acordat, de asemenea, acesteia.

În prezent, 121 de călugări trăiesc în mănăstire. În anul 1990, ansamblul arhitectural al Lavrei Peșterilor din Kiev a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.