Cel mai vechi text descoperit in Ierusalim: vas ceramic din timpul lui David si Solomon

Arheologii israelieni au descoperit saptamana trecuta un fragment dintr-un vas ceramic, despre care acestia spun ca dateaza din vremea regilor David și Solomon, și poartă cea mai veche mostră de text scris vreodată în Ierusalim.

Inscripția este gravata pe un „pithos” mare, un vas ceramic descoperit în timpul săpăturilor efectuate pe sit-ul Ophel, lângă zidul de sud al orașului vechi.

Cercetatorii spun ca textul este în limba canaanita si este datat cu aproximativ 250 ani înainte de prima inscripție ebraică cunoscuta, din Ierusalim – inscriptia Siloam, din secolul al VIII-lea î.Hr..

Sensul inscripției este necunoscut, dar conține opt litere, care ar putea face parte din numele proprietarului vasului sau dintr-o descriere a conținutului acestuia. Citit de la stânga la dreapta, textul conține o combinație de litere, de aproximativ 2,5 cm inaltime: m, q, p, h, n, (eventual) l și n.

Inscripția a fost gravată lângă marginea vasului.

O analiză a compoziției vasului indică faptul că acesta provine, probabil, de pe dealurile aflate in apropierea Ierusalimului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.