Elemente extraterestre in bijuteriile egiptene

O scanare CT a unui șirag de mărgele, provenit din cimitirul Gerzeh, a dezvăluit oxid și o serie de componente metalice. Cum se poate ca egiptenii sa obțina fier pentru fabricarea margelelor, în al patrulea mileniu inainte de Hristos? Oamenii de stiinta au fost intrigati de descoperire, care precede primele dovezi de topire a fierului in regiune, cu mii de ani.

Arheologii au controlat sit-urile din zona si evidentele unor eventuale platforme de topire, dar un nou studiu efectuat de Meteoriti&Stiinta Planetelor sugerează că ei ar fi trebuit sa priveasca mai degraba in sus decat in jos, pentru a capata răspunsuri.

O echipa de cercetare, condusa omul de stiinta in meteoriti, Diane Johnson, al Open University, a examinat conținutul de nichel și structura cristalină a uneia dintre margele, confirmand că fierul a provenit de fapt de la un meteorit. Echipa a fost capabila sa reconstituie chiar si modul în care vechii egipteni au prelucrat metalul, sugerând aplatizarea materialului prin bătaie, urmată de îndoire, pentru a rezulta o forma tubulara.

Deși nu există nici o dovadă confirmata, de topire a fierului in regiune, totusi prezența obiectelor de fier din mormintele regale demonstreaza ca acestea erau un simbol al statutului înalt, in perioadele anterioare istoriei egiptene. Egiptenii par să fi fost conștienți de sursa nelumeasca a fierului. Autorii studiului noteaza că “din dinastia a 18-a, aproximativ 1300 î.Hr., termenul biA-n-pt începe să fie utilizat, citindu-se literalmente ca insemnand… fier din cer”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.