Coruptia in Biserica si – stapanii viei

Păcătoșii, coruptii și sfinții: Papa Francisc s-a concentrat pe aceste trei grupuri, în predica sa de ieri, la Messa (Liturghia catolica) din Casa Sfanta Marta. Papa a demosntrat cum coruptia face mare rău Bisericii, tot asa precum sfinții, pe de altă parte, fac un mare bine acesteia.

“Ce se întâmplă atunci când vrem să devenim proprietarii viei?” – se intreaba Papa. Pilda lucrătorilor cei răi din Evanghelie, conform Papei, “se concentreaza pe cele trei modele ale creștinilor din Biserica: păcătoși, persoane corupte și sfinți”.

Papa refuza să vorbeasca “prea mult despre păcătoși, pentru că toți suntem păcătoși, recunoscand acest lucru din interior, si știm ce inseamna un păcătos”. Daca vreunul dintre noi se simte astfel, atunci stim ca el trebuie sa faca o vizită la un „medic” spiritual.

Evenghelia vorbeste insa despre o altă figură, figura „celor care doresc să intre în posesia viei, și care și-au pierdut relația cu Stapanul viei”, un „stapan Care ne-a chemat cu dragoste, Care ne protejează, dar Care ne da si libertate”. “Cei care au luat în stăpânire via” se cred puternici si cred ca sunt independenti de Dumnezeu: acestia, încet-incet, aluneca pe calea acelei autonomii, a independenței în relația lor cu Dumnezeu.” „Nu avem nevoie de Stapan, Care nu ar trebui să mai vină și să ne deranjeze!” – spun ei. Acestia sunt coruptii! Acestia au fost păcătoși, ca noi toți, dar au facut un pas mai departe: ei nu mai au nevoie de Dumnezeu! Se pare, insa, ca doar pentru ca în codul lor genetic exista inca această relație cu Dumnezeu, si fiindca ei nu pot nega acest lucru, isi fabrica un dumnezeu special: ei înșiși sunt Dumnezeu. Ei sunt coruptii!”.

“Iuda a fost primul: de la un păcătos lacom, a ajuns la actul coruptiei. Drumul autonomiei este un drum periculos: corupții sunt foarte uituci. Ei au uitat de această iubire, cu care Domnul viei i-a făcut! Ei si-au rupt relatia cu această iubire! Și, ei devin adoratorii propriei lor persoane. Fie ca Domnul să ne elibereze de alunecarea pe acest drum, al corupției!” – a incheiat Papa

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.