publicat în: Arhivă

Pericolul subtil al idolatriei: adulterul in relatia cu Dumnezeu

Orice persoană are idolatriile vietii sale, “mici, sau nu atât de mici”, dar calea care duce la Dumnezeu este una a dragostei exclusive pentru El, așa cum ne-a invatat Iisus. Acesta a fost punctul central al predicii din aceasta dimineata a Papei Francisc, tinuta in Casa Sfanta Marta.

Așa cum este obiceiul, Papa a reflectat asupra lecturii de astazi, referindu-se la episodul evanghelic in care Iisus este intrebat care este, în opinia Sa, “prima dintre toate poruncile”. Papa Francisc a menționat că Iisus a raspuns aratand ca, desi cu teoria putem sta bine, totusi ne putem afla inca la mare distanta de Împărăția lui Dumnezeu”, pentru ca „porunca trebuie transformata in realitate”, pentru că “mărturisim pe Dumnezeu prin modul in care noi traim”:

“Nu este suficient să spui: ‘cred în Dumnezeu, Dumnezeu este Singurul Dumnezeu’. E bine, dar cum trăiești asta în călătoria vieții tale? Pentru că putem spune, ‘Domnul este Singurul Dumnezeu, nu există niciun alt Dumnezeu’, dar apoi sa trăim ca și cum El nu este deloc Singurul Dumnezeu și ca si cum am avea alte divinități la dispoziția noastră… Există un pericol al “idolatriei: idolatria ajunge la noi prin spiritul lumii și, în acest sens, Iisus a fost clar: nu, duhului lumesc! La Cina Cea de Taină, El cere Tatălui sa ne apere de duhul lumesc, pentru că spiritul lumii ne conduce la idolatrie”.

Papa Francisc a continuat: “Idolatria este subtila… avem toți idolii nostri ascunsi și “pe calea vieții, pe care o urmam, a nu ne indeparta de Împărăția lui Dumnezeu implică descoperirea idolilor nostri ascunsi. Noi trebuie, insa, să ii cautam și trebuie să ii distrugem, “pentru că, pentru a-L urma pe Dumnezeu, singura cale este iubirea bazată pe loialitate:

“Și, loialitatea cere ca noi sa alungam idolii noștri, pe care ii descoperim: ei sunt ascunsi în personalitatea noastră, în modul nostru de viață, iar daca tinem ascunsi acești idoli înseamnă că suntem necredinciosi in dragoste. Apostolul Iacob, când spune ‘cine vrea să fie iubitor de lume, se face dușman al lui Dumnezeu’, începe prin a spune: ‘Adulteri!’. De ce? Căci, oricine este ‘prieten’ al lumii, este un închinător la idoli si nu este credincios iubirii lui Dumnezeu! Calea avansarii catre Împărăția lui Dumnezeu este o cale a loialitatii, care se aseamănă cu cea a iubirii conjugale”.

Papa Francisc s-a întrebat atunci, chiar și “cu idolii nostri cei mici sau nu foarte mici”, cum de este posibil să nu fim credinciosi “unei iubiri atat de mari?”. Pentru a face asta, trebuie insa sa avem încredere în Hristos, care este “loialitate totală” și care “ne iubește atât de mult”.

“Ii putem cere, acum, lui Iisus: ‘Doamne, Tu, Care esti atât de Bun, învață-mă să merg pe aceasta cale, astfel ca în fiecare zi sa pot sa ma apropii mai mult de Impărăția lui Dumnezeu, această cale care ma indeparteaza de toti idolii mei’, este dificil, dar trebuie să începem… idolii ascunsi, pe care ii avem în personalitățile noastre, în modul în care trăim. ‘Alunga idolii lumești, care ne fac sa devenim dușmani ai lui Dumnezeu!”.