Scopul ecumenismului, comuniunea vizibila: Cardinalul Koch in Ucraina

Președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Cardinalul catolic Kurt Koch, a ținut ieri o prelegere la Universitatea Catolică din Ucraina, în Lviv, intitulată “Perspective ale dialogului ecumenic între Bisericile Catolică și Ortodoxă”.

Potrivit informațiilor serviciul religios al Ucrainei, Cardinalul Kurt Koch a pus în discuție una dintre cele mai dureroase probleme-cheie ale relațiilor ortodoxo-catolice: primatul episcopului Romei.

Cardinalul Koch a explicat că, “din punct de vedere ortodox, Biserica este prezentă în fiecare Biserică locală care celebrează Euharistia, astfel încât fiecare comunitate euharistică este o Biserică completa. În schimb, din punct de vedere catolic, o comunitate euharistică separată nu este o Biserica completa. Prin urmare, la baza Bisericii Catolice sta unitatea comunităților euharistice separate, unele cu altele și cu episcopul Romei. Aceasta este, în viața Bisericii Catolice, intersectarea reciprocă a Bisericilor locale într-o Biserică Universală “.

Potrivit cardinalului, cel mai important scop al dialogului ecumenic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe, cel puțin din punct de vedere catolic, este reprezentat de “restaurarea unei comuniuni vizibile a Bisericilor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.