Patriarhul Irineu al Serbiei: Simfonia intre stat si Biserica nu mai exista astazi

“Sper că liderii noștri politici știu cum să găsească un pod de legatura cu Europa, care sa garanteze o dezvoltare pașnică și stabilă pentru societatea si neamul nostru. Pe de altă parte, există poduri vechi cu frații noștri, cu poporul rus și marea Rusie și, slavă Domnului, aceste poduri, care au fost acolo de multe secole, sunt mereu deschise pentru noi”, a spus Patriarhul sarb Irineu, pentru ziarul Vecernie Novosti.

El s-a plâns pe tema presupusei discriminari a populației etnice sârbe din fostele țări iugoslave vecine: Muntenegru, Croația și Macedonia.

Acesta a citat un recensământ din anul 1909, care arata ca 90% din populația Muntenegrului era sârba, și a spus că, în 2011, sârbii inseamna mai puțin de 29%. “Asta este inginerie politică și culturală, dar, in termeni mai simpli este o constrângere brutala”, a mai spus el.

În Croația, un episcop catolic s-a aratat împotriva unei propuneri de permisiune a utilizarii alfabetului chirilic în Vukovar, un oraș in care sârbii constituie o mare parte a populației, a declarat Irinej.

Patriarhul i-a mai acuzat, de asemenea, pe politicienii croați, pentru ca acestia ar incuraja presupusa discriminare împotriva sârbilor, inclusiv privind locurile de muncă refuzate pe nedrept și problemele lor de recuperare a proprietatilor confiscate.

În Macedonia, clerul ortodox local și comunitatea sunt persecutate, „doar pentru că nu vor să trăiască în schismă”, a spus el.

Vorbind despre Serbia, el a mai citat ultimului recensământ, care arată ca 95% din populația țării este credincioasa și 85% este creștin-ortodoxa.

Cu toate acestea, restituirea proprietăților Bisericii, care au fost naționalizate cu mult timp în urmă, rămâne o problemă majoră, conform Patriarhului, citat de Interfax.

“Simfonia dintre Stat și Biserică este, din păcate, ceva ce nu mai exista astazi”, a incheiat acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.