publicat în: Arhivă

Administratorul moscheii incendiate atrage atentia asupra “cresterii islamofobiei” – reactii

Administratorul Marii Moschei din Lyon, Kamel Kabtane, a atentionat asupra “cresterii islamofobiei” după intenţia de incendiere care a dus pana la urma la o oarecare deteriorare a Moscheii Saint-Priest (Rhône), dintr-o suburbie a Lyonului.

“Am remarcat o creştere a rasismului şi islamofobiei. Este inacceptabil faptul că atunci când cineva vrea să distrugă ceva, începe cu musulmanii. După morminte musulmane profanate in apropierea Arras, după moscheea din Meyzieu, ce va urma?” a întrebat acesta retoric, într-un interviu telefonic acordat AFP.

Administratorul a facut apel, avertizând că “trebuie luate toate măsurile de către autorităţi, pentru a găsi criminalii” şi a cerut o demonstratie de protest, duminica, in fata moscheii Saint-Priest, la orele 15:00.

Reacţii politice vis-a-vis de incendierea moscheii (PS şi UMP)

– Martine Aubry, primul secretar al Partidului Socialist: “Aş dori să vă asigur de solidaritatea cu credincioşii acestui locaş de cult şi cu comunităţile musulmane a căror demnitate a fost lezată. În cazul în care intentia criminala este confirmată, după profanarea cimitirului Notre-Dame de Lorette, se va demonstra existenta unui alt act josnic de rasism şi de respingere a persoanei celuilalt, de langa noi. Este o stire trista pentru toţi francezii care respectă valorile Republicii”(comunicat).

– Dominique Paillé, purtător de cuvânt UMP: “UMP doreste să îşi exprime profunda mâhnire vis-a-vis de incendierea moscheii din Saint-Priest. Acest nou act incalificabil trebuie să fie vehement atacat, iar autorii lui demascaţi şi sever pedepsiţi. Astfel de acţiuni încălcă într-un mod de neiertat principiile democratice si republicane, bazate pe toleranţă şi libertatea credinţei şi a cultului “(comunicat).

Evreii şi catolicii condamnă incendierea moscheii

Episcopul de Créteil şi Oficiul Naţional de Vigilenţa impotriva antisemitismului (BNVCA) i-au contactat sâmbătă pe liderii comunitatii musulmane, condamnând incendierea care a deteriorat moscheea din Saint-Priest (Rhône).

În declaraţie, episcopul de Créteil, Mons. Michel Santier, a “condamnat drep incalificabil acest act care încalcă libertăţile de conştiinţă şi libertatea religioasă garantată de toate legile ţării noastre.”

BNVCA, la randul său, “solicită autorităţilor protejarea asezarilor musulmane sensibile şi prinderea criminalilor rasisti”.

“Imediat ce actele antisemite au afectat comunitatea evreiasca in 2000, am avertizat riscul pe care-l prezinta persoanele iresponsabile care folosesc clişee anti-evreieşti, sloganuri neo-naziste si rasiste”, a spus într-o declaraţie Preşedintele asociatiei, Sammy Ghozlan.

“Asta este ceea ce se intampla şi astăzi”, a adăugat el, concluzionând: “Noi acum trebuie să ne unim forţele şi să luptăm împotriva antsémitismului, rasismului, xenofobiei”.